Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Z zbornikom o zgodovini šolstva obeležili odprtje nove šole v Tržišču

 

 

OŠ Tržišče proslavlja letos pomembno pridobitev – novo šolo, ki smo jo čakali dolgo vrsto let.  Veseli smo, da je bila prireditev uspešna in predvsem zelo lepo obiskana.

Poleg zaposlenih na šoli pa se je v dejavnosti vključila tako rekoč celotna lokalna skupnost, za kar se vsem sodelujočim iskreno zahvaljujemo.

 V okviru prireditve  smo bogatejši tudi za Zbornik šolstva  v Tržišču od 1869 do danes.  Gradivo za zbornik je skrbno izbrala urednica ga. Irena Klukej z mnogimi sodelavci, ki so prispevali svoj kamenček v mozaiku dogodkov na področju šolstva v kraju.

Posebno pomemben prispevek je pripravila ga. Marjeta Bregar, zgodovinarka Dolenjskega
muzeja iz Novega mesta,
ki je raziskala zgodovino šolstva od začetkov do leta 1945. To je obdobje,  za katerega je ohranjenega le malo gradiva. V zborniku lahko preberemo mnogo zanimivih informacij o preteklosti v kraju in šoli. Mislim, da je zbornik izredno bogata zbirka, ki nam odstira zgodovino kraja in šole. Iskrena hvala tudi ge. Marjeti, ki je v zbornik vložila mnogo truda in svojega časa.

Veseli smo, da je izdaja zbornika  tudi pri obiskovalcih sprožila izreden odziv, saj smo zbornike skoraj v celoti že oddali in jih imamo le še manjše število za lastne potrebe.
Če bo možno, morda pripravimo ponatis, zato želimo, da nam  vsi morebitni interesenti  za nakup zbornika svojo željo sporočite.

 Z. Mrgole

 

Oglejte si tudi