Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Pol stoletja od guljenja osnovnošolskih klopi v Boštanju

V petek, 9. junija, smo se pred nekdanjo šolo v Boštanju zbrali sošolke in sošolci, ki smo pred 50 leti končali osnovno šolo.  Spomnili pa smo se tudi kar devetih že pokojnih sošolk in sošolcev s prižigom sveč na grobovih in kratko molitvijo. Po ogledu cerkve, doma TVD Partizan, ki je bil naša telovadnica in igrišče, smo nazdravili pod cvetočimi lipami v Boštanju in se odpeljali na skupno kosilo z glasbo na turistično kmetijo Močivnik.

Življenjske poti so nas vodile na različne konce sveta: v Nemčijo, Avstralijo, na Nizozemsko, v Švico, večina pa nas je ostala v Sloveniji. Ugotovili smo, da smo bili poslovno in družbeno zelo uspešna generacija, s posamezniki, ki so opravljali pomembne naloge: direktor novomeške tiskarne Peter Ivančič, direktor Don Boskovega centra v Celju in duhovnik Slavko Pajk, predsednik KS Boštanj Jože Udovč, dolgoletni svetnik občinskega sveta, kralj cvička, kmetovalec Alojz Zalašček,  mizar Anton Judež,  žagar Alojz Žnidaršič, gostinca in mentorja gostinstva Silvo Hrovat in Milka Košak, glasbenik Jožko Živic in drugi.

Od petih še živečih učiteljic se je srečanja udeležila le razredničarka 4. razreda Slavka Smrdelj Rupar. Spomnili smo se tudi vseh drugih. Mariki Haler, ki okreva po poškodbi, smo po telefonu na njeno željo zapeli pesem Lepo je v naši domovini biti mlad. Hvaležni pa smo tudi razredničarki zadnjih dveh razredov Marinki Hafner, ki nam je dala veliko življenjskih napotkov in je pred leti umrla v Domžalah, stara 103 leta.

Janez Levstik

Oglejte si tudi