Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Kulturno druženje treh šol

Ponedeljek, 21. oktobra, je bil za devetošolce OŠ Šentjanž, Tržišče in Krmelj zelo poseben dan. Ko smo prišli v šolo, smo namesto v šolske klopi sedli v avtobus in se odpeljali proti Pivki.

Vožnja je bila precej dolga. Čas smo si krajšali s poslušanjem glasbe in opazovanjem okolice. Z vrstniki pa smo sklepali nove prijateljske vezi. Naš spremljevalec, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Sevnica, gospod Ivan Cajner, nas je prijazno pozdravil in nam pojasnil potek dneva. Najprej smo se ustavili na postajališču Lom, kjer smo pomalicali. Nato smo nadaljevali pot in končno prispeli na naš cilj v Park vojaške zgodovine, nekdanjo vojaško kasarno v Pivki.

Ogledali smo si razstavo, kjer smo videli vse v zvezi s prvo svetovno vojno, od orožja, zgodovinskih okoliščin, do tankov in vojnih letal. Zlezli smo celo v notranjost prave vojaške podmornice Zeta in za trenutek občutili življenje v njej. Ker se nam je precej mudilo, smo si razstavo o drugi svetovni vojni ogledali samo na hitro, a vseeno izvedeli kar nekaj zanimivega.

Naša naslednja postaja je bila Planinska jama. Zlezli smo iz avtobusa, pripravili lučke in se za vodičko podali v notranjost jame. Sprehodili smo se čez dva mostova in predor skozi skalo ter opazovali kapnike. Zelo skrivnostno in tako lepo. Ko smo se vračali proti izhodu, smo najprej opazili posamezne žarke svetlobe, nato pa nas je naenkrat zaslepil sij dneva zunaj. Posneli smo skupno fotografijo in se vrnili na avtobus.

V Vrhniki je avtobus parkiral v bližini gostilne pri Kranjcu, kjer smo imeli še kosilo. Domov smo se vrnili ob petih popoldne. Bil je čudovit in edinstven dan.

Želeli bi se zahvaliti sponzorjem: Občini Sevnica, Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Sevnica in Zvezi veteranov vojne za Slovenijo. Omogočili so nam zanimiv in poučen izlet.

Gaja Ana Gorenc Markovič, 9. razred

OŠ Milana Majcna Šentjanž

Oglejte si tudi