Sevnica

DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Rezultati ocenjevanja Sadnih vin in sokov v Boštanju

Po dolgih treh sušnih letih, smo ponovno obudili ocenjevanje sadnih vin in sokov v Boštanju. Letošnje ocenjevanje, že šesto po vrsti je za nami. Priprave za Ciderfest 2023 pa so v polnem teku. Ciderfest bo potekal 20. aprila od 17.00 ure do 22.00 ure v dvorani TVD Boštanj ob Savi. Na prireditvi, ki je namenjena druženju vseh ljubiteljev ciderja in sadnih sokov bomo na podelili priznanja vsem pridelovalcem za dosežene rezultate. Najbolje ocenjenemu jabolčniku iz skupine C1B – Tradicionalni jabolčniki iz mešanih travniških sadovnjakov, bomo podelili Zlato jabolko, jabolko navdiha in spodbude za uspešno nadaljevanje tradicije pridelave in predelave sadja na travniških nasadih.

 

Na ocenjevanje je prispelo 50 vzorcev moštov, ciderjev, sadnih vin in sokov, ki so tekmovali za najvišje ocene v različnih kategorijah. V grobem sta prevladovali dve kategoriji. Prva kategorija je kategorija tradicionalnih jabolčnikov/ciderjev, pridelanih iz jabolk iz travniških nasadov. To skupino označuje kakovost jabolk, saj gre po večini za neškropljeno sadje, prevreto z avtohtonimi kvasovkami in uporabo minimalnih količin žvepla ali pa so pridelani povsem brez žvepla ter so povsem suhi, brez ostanka sladkorja in mirni. Skupna značilnost teh vzorcev je bila poudarjena sadnost, izrazita ekološka usmerjenost in zanimivi organoleptični profili.

Drugo skupino so predstavljali vzorci, ki jih lahko v grobem umestimo v moderni stil ciderjev. Značilnost tega stila je pridelava jabolčnikov/ciderjev iz konzumnih jabolk. Osnovna značilnost te skupine so ciderji z naravnim ali dodanim CO2, peneči ciderji, ostanek sladkorja in višji alkoholi.  Podstili pa zajemajo ciderje z dodanimi drugimi vrstami sadja, zelišč, sladil ipd. Skratka, skupina je pestra in zelo zanimiva. Opazno je, da pridelovalci eksperimentirajo z dodatki in različnimi načini predelave, kar skupino naredi zelo zanimivo, pitno in všečno.  

1/2

Cider

Ciderji na ocenjevanju

 

Na salonu bo mogoče poskusiti ciderje iz različnih kategorij in se bolje spoznati z različnimi stili. Salon je temu tudi namenjen; druženju, izmenjavi mnenj, pokušini in spoznavanju novih možnosti in priložnosti ter utrjevanju medsebojnega sodelovanja.

 

Pišemo nove zgodbe! Napišimo jih skupaj!

Oglejte si tudi