Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
32°C
16°C
JUTRI
31°C
16°C
2048

DAN BREZ CIGARETE: Priložnost in spodbuda za opustitev kajenja

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki je odlična priložnost in obenem spodbuda za opustitev kajenja. Slednja je težak proces, vendar je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, saj je kajenje eden od vodilnih dejavnikov tveganja za nastanek ali poslabšanje kroničnih nenalezljivih bolezni.

S kajenjem tobaka zdravstvena stroka, na podlagi raziskav, povezuje nastanek številnih vrst raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni - sladkorno bolezen tipa 2, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije in številne druge. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta kar dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja. poleg tega pa je vprašljiva tudi kvaliteta življenja pred smrtjo, saj statistika kaže, da je življenje kadilcev že precej let pred smrtjo manj kakovostno.


V Sloveniji zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, vsako leto umre 3600 prebivalcev. Številne smrti so prezgodnje, saj umirajo ljudje v aktivni dobi. Vsako sedmo smrt med 30 - 40 letom pripisujemo kajenju tobaka, med 45 - 59 letom pa že vsako tretjo.

Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe ali tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni. Vsaka peta smrt zaradi raka je posledica raka pljuč, ta je v skoraj 90 % posledica kajenja tobaka. Leta 2015 je zaradi raka pljuč in dihalnih poti umrlo 1195 prebivalcev Slovenije.

Tobak je vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 % smrt zaradi bolezni srca in ožilja. Kadilci imajo dva do štirikrat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje za 20 - 30 % poveča tveganje za nastanek srčno - žilnih bolezni. Diana Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo opozarja, da že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, ter dodaja, da obstaja samo en dober nasvet, in sicer, nikoli ne začnite kaditi. V primeru, da kadite, pa čimprej opustite to razvado. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.

Poleg tradicionalnih tobačnih izdelkov so v Sloveniji na voljo tudi drugi izdelki z nikotinom, npr. elektronske cigarete in tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, ne gori. V Sloveniji omenjene izdelke uporablja višji delež mladih kot odraslih. V raziskavi iz leta 2017 je 37 % anketiranih 17-letnih dijakov iz vse Slovenije poročalo, da so kadarkoli v življenju uporabili elektronske cigarete, v zadnjih 30 dneh pa 12 %, medtem ko je v 2016 med odraslimi, starimi med 25 - 74 let, elektronsko cigareto v zadnjih 0 dneh uporabilo manj kot 1 % vprašanih. Elektronske cigarete so na trgu nekaj več kot deset let, zato je njihova uporaba manj raziskana kot uporaba tobačnih izdelkov. NIJZ opozarja, da posledice dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še niso poznane. Znano pa je, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja in jih zato zdravstvena stroka ne priporoča v te namene. Med mladostniki in mladimi odraslimi je uporaba elektronske cigarete posebej zaskrbljujoča tudi zato, ker zvišuje tveganje, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke. Mlajši kot je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi psihoaktivnimi snovmi.

Kajenje je kronični problem, ki ga je treba dolgoročno zdraviti in tudi slediti po zdravljenju. Dr. Tomaž Čakš iz NJIZ meni, da bi morali kadilci, močno zasvojeni z nikotinom, imeti prosti dostop do intenzivnega zdravljenja, ki bi zajemalo farmakološko ter vedenjsko in kognitivno terapijo. Terapevti, ki želijo pomagati, naj bi za odvajanje od kajenja uporabljali izključno pristope, ki so se v praksi izkazali kot učinkoviti in ki bolnikom pomagajo pri odvajanju od kajenja. Ob tem poudarja, da je zelo pomembno, da se kadilec sam odloči za spremembo.


Kadilci, ki se odločijo, da je čas za spremembo in rabijo podporo ali svetovanje za opustitev kajenja se lahko obrnejo na tim Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Sevnica.
Svetovanje se zvaja v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja, tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja. Gre za strokovno voden program opuščanja kajenja in vzdrževanje abstinence.

Za termin se lahko dogovorite preko e-pošte: ckz@zd-sevnica.si ali po telefonu 051 625 055.

 

 

Center za krepitev zdravja
Zdravstveni dom Sevnica 

 Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi