Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
26°C
8°C
Oceni objavo

S knjigo na potep - bralna značka Knjižnice Sevnica in VDC Sevnica

Ko smo v Knjižnici Sevnica skupaj z VDC Krško-Leskovec, Enota  Sevnica, pred več kot desetletjem razmišljali o tem, kako bi organizirali neke vrste bralno značko za uporabnike centra, si verjetno nismo predstavljali, da bo naš projekt, imenovali smo ga "S knjigo na potep«, tako dolgo trajal. Še vedno se družimo in vedno več nas je!
Tistega davnega leta 2009 smo za uspešen začetek našega delovanja medse povabili ilustratorja Uroša Hrovata, ki nam je sproti narisal, kar smo si zaželeli in nas navdušil za branje, poslušanje in listanje knjig.

Potem pa smo pridno brali – vsako leto 5 knjig. Pravljice, basni, spomine, zgodbe iz resničnega življenja …

Enkrat mesečno se srečamo v knjižnici ter se pogovorimo o prebranem. No, pa še o marsičem drugem. Običajno se iz prostora, v katerem se dobivamo, sliši smeh, ali pa celo petje.

Vsako leto pripravimo zaključek sezone zunaj naših prostorov. Pretekla leta so nam na pomoč s sponzorstvom vedno priskočila društva, posamezniki, podjetja in razne ustanove. Potepali smo se po posavskih gradovih, obiskali Lisco in Lovrenc, sodelovali s sevniškim planinskim društvom, pa s čebelarji, si ogledali Dolinškov kozolec, sevniški grad in poti okrog njega …

Letos smo se odločili, da na gradu obiščemo barona Moscona. Toliko smo že slišali o njem, da smo ga hoteli videti v živo. Spoznali nismo le njega, pač pa tudi njegovega navihanega slugo Cirila in potrpežljivo hišno pomočnico Marjanco. Baron nam je natrosil nekaj svojih lovskih zgodb, Ciril in Marjanca pa sta vmes »stregla« njegovim muham in nas spravljala v smeh.

S Cirilom smo si ogledali še staro učilnico in obiskali Grajsko lutkovno gledališče, kjer nas je Snežka popeljala v svet lutk, v imenu kralja Lutkana pa nas je pozdravil njegov minister.

Tako smo uživali, da nam je čas, namenjen obisku, minil, kot bi trenil!

Ker pa seveda še ne bomo nehali brati, saj nam je lepo ob knjigah in se radi družimo, bomo zagotovo še kdaj obiskali sevniški grad in njegove »prebivalce«.
Za letos pa se zahvaljujemo zavodu KŠTM in njihovim zunanjim sodelavcem, ki so nam brezplačno pripravili animirani ogled.

Za Knjižnico Sevnica
Jožica Prah


Oglejte si tudi