Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
20°C
11°C
JUTRI
18°C
12°C

Spominski pohod od spomenika na Malkovcu do Čehnarjeve doline

Italijanski fašisti so 2. avgusta 1942 vdrli na Malkovec. Požgali so 43 hiš in gospodarskih poslopij, ustrelili 7 talcev, odpeljali drugih 6 vaščanov. Fašisti so samo v letu 1942 ubili 20 nedolžnih domačinov. Skupaj je za svobodo darovalo svoja življenja 51 Malkovčanov in okoliških prebivalcev.

 

V spomin na požig vasi in poboj 7 talcev 2. avgusta 1942, ki so ga zagrešili italijanski fašisti, ZB za vrednote NOB Sevnica, Krajevna organizacija Tržišče vsako leto organizira spominski pohod od spomenika na Malkovcu do Čehnarjeve doline. Letos je zaradi covida-19 organizirani pohod žal odpadel. Namesto pohoda je delegacija ZB za vrednote NOB in občine Sevnica 1. avgusta  položila venec k spomeniku na Malkovcu. Dogodka so se udeležili tudi domačini, pozdravila pa sta jih predsednik ZB za vrednote NOB Sevnica, Krajevna organizacija Tržišče, Marjan Povšič in podžupan občine Sevnica Janez Kukec. Dogodke pred 78 leti je opisal Milan Gorjanc. Častno stražo je zagotovil 1. dolenjski spominski bataljon.

 

Po končani slovesnosti je nekaj udeležencev obiskalo še Čehnarjevo dolino, v kateri so med 2. svetovno vojno sprejemali pomembne odločitve, povezane z odporom proti okupatorju.

 

Vir: ZB za vrednote NOB Sevnica, KO Tržišče 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi