Letošnji 23. svetovni festival praženega krompirja je na
prvo septembrsko soboto potekal v Bovcu. Tja se je odpeljala, z nekaj podpornimi člani, tudi ekipa Aktiva kmečkih žena Tržišče. Na festivalu
je sodelovalo več kot 50 ekip iz
Slovenije in tujine. Kar šest ekip je
sodelovalo iz sevniške občine, samo iz Tržišča
tri društva. Na prizorišču na letališču Bovec nas je pričakalo lepo sončno jutro. Organizator je že imel postavljene stojnice.
Vso opremo za praženje (plinski gorilnik, ponev, kuhalnice, krompir, mast, sol …), ki jo moramo
pripeljati s seboj, smo razložili in začeli priprave. Najprej smo si
privoščili kavo in nato okrasili stojnico. Del ekipe je že lupil in rezal krompir, drugi del pa čebulo
in klobase. Po naši recepturi spražimo tudi sevniške grajske
klobase in jih dodamo praženemu
krompirju. Na koncu ga zalijemo
še z malkovškim cvičkom. Nekaj pa ga
ostane za žejna usta. Ko je odigrala
godba in se odpela krompirjeva himna,
smo ga lahko začeli deliti, tako
je pravilo, čeprav so bili obiskovalci že neučakani. Poleg krompirja smo za degustacijo
ponudile še krompirjevo pito, nekaj
peciva ter kruh in krompirjevo marmelado, skuhano iz mladega krompirja. Ta nenavadna marmelada je bila za obiskovalce zelo okusna. Krompir sorte bella rosa in čebulo smo pridelale na naši
samopreskrbni njivi, tako svoje pridelke koristno porabimo. Kljub vremenskim
nevšečnostim je bil kar dober pridelek, še posebno čebula, saj je bila skoraj debelejša kot krompir. Ker
je to svetovni festival, poteka vsako leto v drugem mestu. Povabljeni smo bili tudi že v tujino, na Madžarsko
in Italijo. Prihodnje leto pa smo
pražilci krompirja vabljeni na Hrvaško v Reko. Prav gotovo bo spet dišalo po grajskih klobasah z najboljšim malkovškim cvičkom.
Fani Borštnar, Akž Tržišče