Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
26°C
8°C
Oceni objavo

V Bovcu dišalo po praženem krompirju

 Letošnji  23. svetovni festival praženega krompirja je na prvo septembrsko  soboto  potekal v Bovcu. Tja  se je odpeljala, z nekaj podpornimi člani,  tudi ekipa Aktiva kmečkih žena Tržišče. Na festivalu je sodelovalo  več kot 50 ekip iz Slovenije in tujine. Kar  šest ekip je sodelovalo iz sevniške občine, samo iz Tržišča  tri društva.  Na prizorišču na letališču Bovec nas je pričakalo lepo sončno jutro.  Organizator je že imel postavljene stojnice. Vso opremo za praženje (plinski gorilnik, ponev, kuhalnice, krompir, mast, sol …), ki jo moramo pripeljati s seboj, smo razložili in začeli priprave. Najprej smo si privoščili kavo in nato okrasili stojnico. Del ekipe je že lupil in rezal krompir, drugi del pa čebulo in  klobase. Po naši recepturi spražimo tudi sevniške grajske klobase in jih dodamo praženemu  krompirju. Na koncu  ga zalijemo še z malkovškim  cvičkom. Nekaj pa ga ostane za žejna usta. Ko  je odigrala godba in se odpela krompirjeva himna,  smo  ga lahko začeli deliti, tako je  pravilo, čeprav so bili obiskovalci  že neučakani. Poleg krompirja smo za degustacijo ponudile  še krompirjevo pito, nekaj peciva ter kruh  in krompirjevo marmelado, skuhano iz mladega krompirja. Ta nenavadna marmelada je bila za obiskovalce zelo okusna. Krompir  sorte bella rosa in čebulo smo pridelale na naši samopreskrbni  njivi, tako svoje pridelke koristno porabimo. Kljub vremenskim nevšečnostim je bil kar dober pridelek, še posebno čebula, saj  je bila skoraj debelejša kot krompir. Ker je to svetovni festival, poteka vsako leto v drugem mestu. Povabljeni  smo bili  tudi že v tujino, na Madžarsko in Italijo. Prihodnje leto  pa smo  pražilci  krompirja vabljeni  na Hrvaško v  Reko. Prav gotovo bo spet dišalo po grajskih klobasah z najboljšim malkovškim cvičkom.

 Fani Borštnar,  Akž Tržišče

       

Oglejte si tudi