Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

V Tržišču prva razstava poprtnikov

Skupina gospodinj  iz Tržišča in okolice Sevnice, ki so tudi članice Aktiva kmečkih žena Tržišče, so na praznik Svetih treh kraljev  pripravile  svojo prvo razstavo poprtnikov. Ta skupina je  od leta 2018 pri Ministrstvu za kulturo vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine za ohranjanje peke poprtnika.  S sodelovanjem zavoda  Parnas z vodjo Metko Starič  so gospodinje iz Tržišča oktobra 2023  posnele kratek filmček Kdo še peče poprtnik na Dolenjskem. Pri projektu so sodelovale  skupajz VSŠ Grm Novo mesto, s študentkami te šole in študentoma iz tujine.                                                                                            

Razstava poprtnikov  je bila na ogled 6. in 7. januarja v društvenem prostoru  aktiva žena v  Tržišču. Razstavljenih je bilo  osemnajst   poprtnikov  in  nekaj ptičkov, ki so »čivkali« med poprtniki  za dekoracijo. Na  razstavnem panoju je bilo na ogled  nekaj  slik, pregovorov  in lepe misli o kruhu in poprtniku.  Domači župnik Jože Kohek je po sveti maši poprtnike najprej blagoslovil, nato pa so zapeli  še pevci  cerkvenega zbora. Po kratkem  pozdravu in  predstavitvi   je  predsednica  Akž Tržišče  in predstavnica nosilk izročila za ohranjanje poprtnika  te imenovane skupine gospodinj, Fani Borštnar, povabila  obiskovalce k ogledu  razstave.                                                      

Poprtnik je boljši božični kruh v obliki hlebca, ki je na  mizi vse tri svete večere, za Božič, Novo leto in za Svete tri kralje, ko se  je kruh narezal in pojedel. Do takrat pa je bil pokrit z belim prtom, zato tudi ime poprtnik. Ponekod ga imenujejo tudi božičnik,  poprtnjak, župnek in podobno. Okrašen je z testenim okrasjem, spleteno kito, ptički, s podobami  jezuščka ali treh kraljev, letnico, pa tudi z okraski iz slanega testa. Po regijah  se različno imenujejo ali krasijo. Vsem pa naj bi prinašal blagostanje in veselje v hišo. Ponekod ga je dobila tudi živina v hlevu za boljše zdravje. Košček kruha za streho naj bi varoval  pred ognjem ,v žitu pa dal boljšo rodovitnost. O tem kruhu je še veliko pojmov, ki se razlikujejo tudi po vaseh. Razstavljene poprtnike so obiskovalci, med njimi tudi otroci, zelo občudovali. Razstavo si je z zanimanjem  ogledal  tudi podžupan občine Sevnice Janez Kukec. Od  vseh  so razstavljalke  prejele veliko čestitk za  pripravo razstave, pa tudi za obujanje in ohranjanje  teh navad. Izrazili so še  lepe želje za uspešno delo tudi v bodoče. Za to prvo razstavo   so se  gospodinje  res zelo potrudile s svojimi  pečenimi  poprtniki, vsak je bil unikaten in nekaj posebnega. Na razstavi je bil prikazan še običaj skakanja otrok  za poprtnikom. Blagoslovjeni  kruh je gospodinja najprej z nožem prekrižala, nato pa narezala na rezine, kolikor otrok  toliko kosov kruha. Nato je stopila na pručko,da ga  otroci ne bi prehitro dosegli. Za kruh se je bilo treba potruditi. Rezino  kruha je dvigala visoko v zrak in kolikor visoko so skočili, za toliko naj bi zrastli  v tem letu. Otroci so bili zelo navdušeni nad tem prikazom, pa tudi nekateri ostali obiskovalci, ki so ta običaj prvič  spoznali.  Prav gotovo ga bodo doma  marsikje obnovili, pa tudi spekli  poprtnik, kar je namen te razstave, da se ohrani  zapuščina naših prednikov. Obiskovalci so se še malo zadržali, saj so bili postreženi  s »ptičkovimi« sendviči in poprtnikom, postregle so jim še kavo in čaj. Gospodinje so dobile zelo dober vtis in velik odziv. Prav gotovo bodo naslednje leto  spet pripravile  razstavo poprtnikov  in prikazale  še kakšen  običaj. Hvala vsem, ki ste jih obiskali in  zahvala sodelujočim pri razstavi.

                                                                       Fani Borštnar, Akž Tržišče             

 

 

Oglejte si tudi