Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
5°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Blagoslov novega križnega znamenja nad Konjskim

Po vsej slovenski zemlji so posejana znamenja: ob cestah in križpotjih, sredi polj in gozdov, na robu vasi in na trgih, na planem in v bregu stojé. Vsako še tako majhno znamenje  med pomniki davnih dni dokazuje, da nismo šele od včeraj na tej zemlji.

 

Eno teh znamenj je stalo nad vasjo Konjsko, vendar ga je zob časa popolnoma uniči. Zato je Alojz Mrgole, upokojeni mizar, izdelal novega in poskrbel, da bo obeležje na tem mestu ostalo in opominjalo zanamce, zakaj je bilo postavljeno. Po ustnem izročilu naj bi bilo postavljeno leta 1874, na tem mestu naj bi kmetje pokončali neizprosnega grajskega biriča, ki je bil zelo grob pri izterjevanju desetine pridelkov.

 

Na  prelepo, zadnjo septembrsko soboto se je zbralo precej ljudi pri blagoslovu novega križa na razpotju poti Laze-Kremenec. Slovesnost je vodil župnik boštanjske župnije g. Fonzi Žibert.  Zbrane je nagovoril tudi predsednik vaškega odbora Alojz Mrgole, ki je novi križ izdelal.  Dejal je, da želi, da bi to križno znamenje ohranilo simbol vere, ljubezni in miru in da bi še dolgo nudilo duhovno zatočišče generacijam, ki jih bo pot zanesla tod mimo.

Po koncu blagoslova sta bila na vrsti druženje in pogostitev. Ob tej priložnosti se Alojz zahvaljuje vsem, ki ste se odzvali vabilu na dogodek in pomagali pri pripravi tako bogate pogostitve. Prijetno druženje se je končalo z obljubo, da se kmalu spet vidimo.

Andreja Hotko

Oglejte si tudi