Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Soodgovorni smo vsi, ki "NE VIDIMO IN NE SLIŠIMO"

Pomagajmo žrtvam nasilja

Ona in on, imenujmo ju Tina in Rok, sta imela na videz vse, kar si številni pari samo želijo. Zgradila sta si čudovito hišo, kmalu so drug za drugim na svet  prišli  njuni  otroci  in  na prvi pogled je bilo videti, da je idila popolna.  Že  res, da so se "držali bolj zase", pa bi kdo rekel, da so taki časi, ali da  so  povsem  srečni  v svoji intimi, in ne potrebujejo nikogar drugega.  Že  res,  da  je  bilo opaziti, da plamen v Tininih očeh počasi, a zanesljivo  ugaša, da hodi čedalje bolj sključeno, pa bi kdo rekel, da bo že minilo,  da  so  za  to  krive neprespane noči, ki v skrbi za majhne otroke pustijo  sled utrujenosti na vsaki mamici. Pa ni bilo bolje, v tistih vedno redkejših  trenutkih,  ko  je  Tina le za kratko stopila iz hiše, je bilo v njenih  očeh  videti  le  še  strah.  Prekinila je prav vse stike s svojci, prijatelji  in  celo  takrat  bi  še vedno kdo rekel, da je to njena stvar, njena  odločitev ... Ne vemo, kaj vse hudega bi se še zgodilo s Tino, če se ne  bi  našel  nekdo,  ki  si  ni  zatiskal  oči, ki je videl očitno, ki je razumel,  da je pri tej družini nekaj zelo narobe in poklical policiste. Ni bil  eden tistih,  ki  bi  se  obrnili  stran, češ da to ni njegov problem,  da  gre  za  zasebno  stvar in se ne gre vmešavati v dogajanje za zaprtimi  vrati  ...  K  sreči  je  bil  eden tistih,  ki je ravnal odgovorno, ko je zaznal neizgovorjeni klic na pomoč.

Policisti  so  se  takoj  odzvali in zelo hitro ugotovili, da je Tina žrtev izjemno  hudega nasilja, da se za stenami te hiše dogaja pravi pekel. Da je bilo  vse  skupaj  še huje, so bile priče ali celo žrtve nasilja tudi njuni otroci.  Nasilnežu  so policisti prepovedali približevanje Tini in otrokom, za  nasilje  pa  bo  odgovarjal  pred  sodiščem.  Korak  za  korakom  pa je policistom   uspelo  ugotoviti,  da  je  Rok  povsem  nadzoroval  Tino in si podredil  njeno  življenje.  On  je  bil  tisti,  ki  jo je prisilil, da je pretrgala   stike  s  svojci  in  prijatelji,  ji  nadzoroval  telefon  in elektronsko  pošto.  Res  ne  gre opisovati vseh krutih podrobnosti, a dejstvo je, da je Rok s Tino že dolgo ravnal zelo grdo in ponižujoče.

Tina  in  otroci  so  trenutno  na  varnem. Ne vemo, kakšne posledice bo na življenja  mlade  ženske  in  nedolžnih  otrok pustilo dolgotrajno in kruto nasilje.  Zagotovo  jih  čaka  še  dolga in težka pot, na kateri pa ne bodo sami, saj jim bo nudena vsa ustrezna pomoč. Mi jim želimo vse dobro.

To  je  le  del  zgodbe  enega  od  primerov  nasilja  v družini, ki so jih policisti   in  kriminalisti  obravnavali  na  območju  Policijske  postaje Sevnica.  Zavedamo se, da je primerov nasilja v družini še veliko več, prav tako  žrtev, ki trpijo in so izpostavljene hudemu nasilju, ne le fizičnemu, ampak tudi psihičnemu, ekonomskemu ... Žrtve nasilja so pogosto tudi otroci in  starejši,  ki  po  izkušnjah  policistov zaradi odnosa s povzročiteljem nasilja redko prepoznajo nasilje in poiščejo pomoč.

Vsak  primer  je  zgodba zase o nasilju, je zgodba, ki je ne bi smelo biti.

Vzemite  si  čas  za  razmislek,  kolikšna  je  verjetnost, da je tudi vaši bližini  kakšna  Tina, ki nujno potrebuje pomoč, ker sama tega ne zmore. En klic  lahko  pomeni  ogromno.  En  klic  lahko  nekomu reši življenje, pred nasiljem  zavaruje  najbolj  ranljive,  reši  otroke. Ne zatiskajte si oči, ukrepajte  in  prijavite  nasilje.  Pokličite na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

 

Daniel Žniderič, načelnik policijske postaje, višji policijski inšpektor III

Oglejte si tudi