Sevnica

DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Na Blanci obeležili krajevni praznik

V sklopu meseca praznovanj v Krajevni skupnosti Blanca so v petek, 16. junija, na osrednji slovesnosti podelili priznanja zaslužnim krajanom. Še pred tem pa s priložnostnim dogodkom odprli novourejeni cestni odsek Trate–Krajna Brda. 

Ob odprtju na novo urejenega odseka je predsednik Sveta Krajevne skupnosti Blanca Marjan Ločičnik povedal, da je bila to v preteklosti pešpot, ki so jo krajani iz Selc nad Blanco, Handije in okoliških krajev sosednje Mestne občine Krško uporabljali kot najkrajšo pot do železniške postaje na Blanci. Leta 2009 so bili na tem odseku izvedeni zemeljska dela in grobo gramoziranje celotne trase, za kar je bil uporabljen pesek iz reke Save, pridobljen ob gradnji hidroelektrarne
Arto–Blanca. Leta 2016 so stekli postopki geodetskih odmer in odkupov zemljišč, sledil je še postopek kategorizacije ceste. Odsek je od leta 2021 kategoriziran kot javna pot, ki jo upravlja Krajevna skupnost Blanca. Otvoritveni trak sta skupaj z učenci OŠ Blanca, ki so pripravili tudi kulturni program, prerezala podžupan Janez Kukec in Predsednik Sveta Krajevne skupnosti Blanca Marjan Ločičnik.

Na osrednji slovesnosti, ki je potekala v večnamenski dvorani na Blanci, je zbrane pozdravil župan Srečko Ocvirk in poudaril, da je krajevni praznik priložnost za razmislek o delovanju in povezovanju znotraj skupnosti. S čedalje hitrejšimi spremembami globalnega okolja in življenjskega sloga v ospredje prihajata varnost in prijetnost bivanja, ki ju ustvarjajo dobri medosebni odnosi in nove pridobitve. Izpostavil je tudi dobro sodelovanje Krajevne skupnosti Blanca in Občine Sevnica.

Predsednik Sveta Krajevne skupnosti Blanca Marjan Ločičnik je izpostavil nove pridobitve na Blanci, to je novi šolski prizidek, ki ga je v celoti financirala Občina Sevnica, nove športne površine v športnem parku Alojzija Lenčka, ki so nastale v sodelovanju pokroviteljev in krajanov, Krajevne skupnosti Blanca in Občine Sevnica, ter novourejeni cestni odsek Trate–Krajna Brda. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri omenjenih projektih, in tistim, ki so bili vključeni v organizacijo osrednje slovesnosti.

1/17

















Svet Krajevne skupnosti Blanca je srebrno plaketo podelil Ljudskim pevkam, ki delujejo v sklopu društva KUD France Prešeren Blanca, in ravnateljici Osnovne šole Blanca Kseniji Juh. Zlato plaketo sta prejela Robert Zidar in Ivan Radej. 

Kulturni program so soustvarili Godba Blanški vinogradniki, Ljudske pevke, učenke in učenci Osnovne šole Blanca, Harmonikarski orkester Boštjana Povšeta in Kulturno-umetniško društvo France Prešeren Blanca.


Oglejte si tudi