Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Salezijanski mladinski center Sevnica

Ste morda novi v Sevnici? Ne poznate našega društva in dejavnosti, ki jih ponujamo? V tem članku si lahko preberete vse o naših programih za otroke in mlade ter aktivnostih skozi leto, na katerih se nam lahko pridružite.

Salezijanski mladinski center je društvo, ki po zgledu sv. Janeza Boska skozi igro vzgaja mlade in zanje pripravlja različne programe. Sestavljamo ga ekipa prostovoljnih animatorjev in salezijanskih duhovnikov, ki skozi igro in ustvarjanje mladim poskušamo približati vero. Don Bosko je živel v 18. stoletju in je skrbel za uboge in osirotele fante v Torinu. Želel si je, da bi se njegovo delo nadaljevalo tudi po njegovi smrti, zato je ustanovil redovno družbo imenovano salezijanci. Tako se tudi v našem društvu zgledujemo po njegovem delu in mladim oznanjamo vero.

Glavni dogodek našega mladinskega centra je oratorij. Vsako poletje animatorji pripravimo dvotedenski program, kjer nas spremlja oratorijski junak. Letos je to sv. Ignacij Lojolski, ki ga bomo bolje spoznali v dramski igri. Ta sledi dvigu zastave, himni in jutranjem bansu. Po dramski igri se v katehezah pogovarjamo o simbolu in vrednoti dneva, ki nam pomagata v vsakdanjem življenju. V delavnicah pridobivamo ročne spretnosti s katerimi izdelujemo različne izdelke. Po kosilu sledi velika igra, dan pa zaključimo s himno in spustom zastave. Vsako leto kampiramo pri cerkvi sv. Roka, odpravimo pa se tudi na izlet. Na oratoriju seveda nikoli ne primankuje petja, veselja in zabave.

Po koncu oratorija pa poletne zabave še ni konec, saj je vse do pričetka pouka organizirano počitniško varstvo. Čas si krajšamo z različnimi delavnicami in igrami, včasih pa gremo tudi na kakšen sprehod. Po kosilu pa na novo pridobljeno energijo porabimo pri veliki igri.

Ker zima brez smučanja ni prava zima, se med zimskimi počitnicami odpravimo na 5 dnevno Zimovanje v Bohinjsko Bistrico. Tam dan pričnemo s smuko na smučišču Vogel, popoldan pa sledi zabavni program; kopanje v vodnem parku, drsanje, zabavni in plesni večeri, ter razne igre.

Vzdušje v SMC-ju je otrokom všeč, zato si mnogi želijo pri nas praznovati tudi svoj rojstni dan. Na voljo so jim prostori mladinskega centra ter zunanje površine z igriščem in igrali, nanje pa pazita animatorja, ki zabavo popestrita z raznimi igrami.

Da pa čakanje na oratorij ni predolgo, imamo vsak mesec od oktobra do maja enodnevni mini oratorij. Vsak ima svojo rdečo nit, ki nas povezuje skozi celoten dan. Pred kratkim so to bile Marijina Slovenija, cvetna nedelja in izdelava butaric ter sv. Terezija Deteta Jezusa. Kot na oratoriju, po kratki besedi o temi dneva ustvarjamo v delavnici, dan pa zaključimo z veliko igro.

Sv. Nikolaj je za nas še posebej pomemben, saj je naša župnijska cerkev posvečena prav njemu. Zato na predvečer njegovega godu s pomočjo otrok pripravimo kulturni program, katerega se udeleži polna cerkev otrok, ki nestrpno čakajo prihod dobrega moža. 

Poleg teh dogodkov organiziramo tudi duhovne vaje za naše prvoobhajance in birmance, kjer se pripravijo na prejetje zakramenta. Animatorji se udeležujemo različnih dogodkov, kot so Stična mladih, Srečanje salezijanske mladine, Animatlon, Postne duhovne vaje, Uskovniški tedni, Usposabljanje salezijanskih animatorjev in mnogi drugi. Tam se družimo z vrstniki iz celotne Slovenije, se duhovno napolnimo in usposabljamo za delo z otroki, pripravljanje programov, delo v skupini in še veliko več. Za glasbeno popestritev programov in maš poskrbi animatorski bend, razmigamo pa se z odbojko, košarko in nogometom. God sv. Janeza Boska, 31. januarja, praznujemo z Don Boskovimi dnevi, ki jih sestavljajo tridnevnica, turnirji v različnih športih ter igrah, mini oratorij, program za mladino in mladinska maša. 

Več o dejavnostih in programih, ki jih pripravljamo, si lahko preberete na naši spletni strani: sevnica.donbosko.si, spremljajte pa nas tudi na Instagramu (@smc_sevnica) in na Facebook-u (@Salezijanski mladinski center Sevnica), da ne zamudite kakšnega od naših dogodkov.


vir: SMC Sevnica

Oglejte si tudi