Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
5°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Velika pregledna razstava ArtEko

Na prekrasen pozno poletni večer, v petek, 9. septembra, so na gradu Podsreda odprli pregledno razstavo del ArtEko. V šestih letih tradicionalnih mednarodnih likovnih manifestacij se je nabrala zajetna zbirka del. Vse od leta 2011 do letos se je na šentjanških »ekosrečanjih« zvrstilo 38 umetnikov, s svojimi deli pa so bogato napolnili štiri dvorane gradu Podsreda. V letih 2011 in 2012 so ustvarjali pod okriljem Gostilne Repovž na okoliških gričih in travnikih, leta 2013 jih je gostila zidanica Bregar v Kamenškem, v letih 2014, 2015 in letos pa so se družili na domačiji Felicijan v Peklu. Vsa ta leta sta glavna organizatorja dogodka Turistično društvo Šentjanž in Zavod MUK Qra iz Sevnice z Jerco Šantej kot umetniško vodjo. Letos se je ArtEko zgodil celo dvakrat. Junija se je na povabilo Kozjanskega parka  preselil tudi na grad Podsreda in nastal je ArtEko Kozjansko. V Kozjanskem parku obljubljajo, da bo shod bienalen. Tako je ArtEku, prepojenemu z ekološkim navdihom in obkroženim z neokrnjeno naravo, uspelo na poseben način povezati Šentjanž s Kozjanskim in obogatiti naše ekorazmišljanje ter sodelovanje s podobno razmišljajočimi.

V razstavljenih umetniških delih je začutiti pridih okolja, v katerem so ustvarjali umetniki. Ekologija v povezavi z naravo je očitno zmagovalna kombinacija. Vsa srečanja in tudi petkovo odprtje je s svojim razmišljanjem obogatil okoljevarstvenik in publicist Anton Komat, ki vedno znova navduši s svojim pogledom na aktualno družbeno in ekodogajanje. Na odprtje so ob številnih obiskovalcih prišli tudi umetniki, ki sodelujejo na dogodkih ArtEka. Še posebno bučen aplavz je pripadel afganistanskemu migrantu Tani, ki je sodeloval na letošnjem ArtEku Kozjansko.

Kako neizmerno bogati smo, ker je ArtEko postal del nas, smo lahko začutili na sproščenem dogodku ob odprtju, popestrili pa so ga glasbeniki Zoran Košir, Matija Vidmar in Andrej Fon, in ob ogledu razstave ArtEko. Pustite se obogatiti tudi vi in se odpravite na izlet v bližnjo okolico. Na gradu Podsreda si lahko razstavo ogledate vse do novembra 2016.

Petra Majcen

Oglejte si tudi