Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
PON.
12°C
0°C
Oceni objavo

Slovenski kulturni praznik in U3 Sevnica

V torek, 4. februarja, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica ni imelo običajnega predavanja, ampak prireditev ob Prešernovemu dnevu, slovenskem kulturnem prazniku. Tokrat nismo vabili gostov, program smo pripravil kar sami.

 

V avli pred dvorano so za ogled pripravili svoja dela likovni umetniki: Jana Cvirn, Pavla Černigoj, Ana Hočevar, Danica Hočevar, Marija Jazbec, Marko Okorn, Marjan Perič in Roža Pečar.

 

Marjana Štojs je točke za nastop spletla v pisani venček govorjene besede in petja, pripravila uvodne besede in predstavila Prešernove Ukaze. Pevska skupina Utrinek je začela s pesmijo Luna sije in sklenila program s Pleničke je prala ter skupaj z Marico Haler na harmoniki izvedla skladbo Ne prižigaj luči. Danica Kolenc in Marica Knez sta v duetu ubrano zapeli pesem Nezakonska mati. Vida Križnik je zbrane besede namenila Prešernu, njegovo pesem Turjaška Rozamunda pa je na pamet recitirala Anica Gačnik in nas s tem vse navdušila. Branka Bogovič je prebrala verze O, Vrba v ruščini, Alenka Žuraj Balog pa še v slovenščini. Kako razložiti otrokom, kaj je kultura, je povedala Romana Ivačič.

 

Iz zakladnice lastne ustvarjalnosti je Mihaela Zahrastnik izbrala delo Ljubim, Nevenka Vahtar Flavta, violina; Jana Cvirn je spregovorila o stari pesmarici, Anica Perme pa je svojo pozornost namenila igralcu.

 

Kot rdeča nit je med programom potekala pesem Od železne ceste, ki sta jo ob spremljavi harmonike Mirka Slemenška šegavo zapela Marjana Slemenšek in Borut Gradišnik. Veličina Prešernove poezije se tudi v njej kaže v tem, da je vsebina aktualna za vse čase: tudi pri kulturi hlepimo po novih obzorjih, tujih vzorih; pomembno pa je, da se znamo vrniti k sebi, domači besedi in slovenski tradiciji.

 

Romana Ivačič

Posnetki: Vinko Šeško

Oglejte si tudi