Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Pesniška zbirka Odsevi srca

V prihajajočih praznikih, ko si zaželimo vse dobro in predvsem zdravja, je čas tudi za druženje. V krogu družine, prijateljev. Naj bo en vaš večer popestren z branjem pesmi in nove pesniške zbirke Odsevi srca, ki jo je izdalo Kulturno umetniško društvo Budna vas. V svoje globoko izpovedne, čuteče pesmi, ki prihajajo iz globine srca in kažejo nežno plat duše vabijo v novi pesniški zbirki Marija Bajt, Marjetka Florjančič, Renata Kuhar in Eva Keber.


17.7.2021 je v Kulturni dvorani v Šentjanžu potekala predstavitev pesniške zbirke štirih avtoric iz Šentjanža in okolice. Knjiga je nastajala skoraj leto dni, pobudo zanjo je dal predsednik Krajevne skupnosti Šentjanž g. Boštjan Repovž.

Dogodek je povezovala predsednica KUD Budna vas ga.Tadeja Dobriha, ki je po uvodnem pevskem nastopu predstavila društvo in vse tri sekcije. Prva sekcija so Ljudske pevke Solzice, ki jih vodi nekdanja predsednica društva Magda Sigmund. Druga sekcija društva so literati pod imenom KUS, ki jo vodi Marija Bajt. Tretja sekcija je Art Lipa. To so slikarji, ki jih vodi Elena Sigmund, diplomirana likovna pedagoginja. Od leta 2017 poteka avtorski program Mala Akademija, kjer učenci od 6 leta dalje v šolskem letu pridobivajo znanja akademskega risanja in slikanja.

»Da bi bolje razumeli pesmi naših avtoric jih moramo prej spoznati. Kakšno je njihovo besedno valovanje, katere motive najglobje opišejo, iz kakšnih občutij in spominov izhajajo. Kakšna je njihova življenjska zgodba, da so tukaj in zdaj v Kulturni dvorani v Šentjanžu.« so bile besede voditeljice, preden so avtorice so na odru prebrale nekaj svojih pesmi. Publiki je bila predstavljena življenjska zgodba vsake avtorice. Podrobno lahko življenjsko zgodbo vsake avtorice preberete na Facebook strani Kulturno umetniško društvo Budna vas.

Marija Bajt je za pesniško zbirko je prispevala 23 pesmi. Naslednja se je predstavila Marjetka Florjančič. Pesnica in fotografinja. Za pesniško zbirko je prispevala pet pesmi ter dve fotografiji, ki ju najdete za notranji prvi in zadnji strani knjige. Renata Kuhar in Eva Keber sta za pesniško zbirko prispevali pet pesmi. Ob prestavitvi novih pesmih so bila na ogled tudi likovna dela članov likovne sekcije Art Lipa, ki krasijo pesniško zbirko, kar ji daje dodatno vrednost. Slike za knjigo so prispevali:  Elena Sigmund, Gordana Dobriha, Irena Zgonc, Mojca Musar, Julija Kermc, Klara Sonc, Marcel Kajtna in Matevž Orešnik. Na odru je ga. Elena Sigmund predstavila, kako je knjigo oblikovala, in o izbrani temi slik - arhitektura v krajevni skupnosti.

Uvodne misli kulturnega večera je podal g.Boštjan Repovž, kasneje je na oder stopil tudi župan Občine Sevnica g. Srečko Ocvirk in v vzpodbudnem govoru zajel svoja občutenja po predstavitvi knjige.

KUD Budna vas se iz srca zahvaljuje vsem sponzorjem. To so Občina Sevnica in župan g.Srečko Ocvirk; Krajevna skupnost Šentjanž in predsednik g. Boštjan Repovž; JSKD OI Sevnica; GMP Prijatelj d.o.o.; Martin Zupan s.p.; Sava avto d.o.o.; Albina Medved s.p. in Domačija Repovž.

Zahvala še ga. Majdi P. Repovž, ki je celotno knjigo lektorsko pregledala. Ter ga. Smiljani Radi, novinarki Posavskega obzornika, ki je bila povabljena, da predhodno prebere vse pesmi in zapiše literarno kritiko. Knjigo so natisnili v tiskarni Reklame Kermc, Slavko Kermc s.p., v 500 izvodih.

Knjigo si lahko izposodite v bližnji knjižnici ali naročite svoj izvod na: kudbv.tadejadobriha@gmail.com . Slike iz pesniške zbirke so od 3.novembra dalje na ogled na »Razstavi s poličke«, pisarna JSKD OI Sevnica. Vabljeni k branju pesmi in ogledu slik.

Tadeja Dobriha, KUD Budna vas

Oglejte si tudi