Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Otroci rišejo, ljudske pevke pojejo

Bliža se konec šolskega leta in tako v številnih društvih pripravljajo zaključke, kjer otroci pokažejo kaj znajo, kaj so ustvarili in se naučili. Tako smo v Kulturno umetniškem društvu Budna vas, sekcija Art Lipa, vas že peto leto zapored  pripravili na razstavo Otroci rišejo 2022. Otvoritev razstave je bila 4.maja v Domu kulture Brežice. Razstava otrok starih med 6 in 15 let, ki obiskujejo program Male Akademije, predstavlja likovna in učna dela, ki so jih učenci izdelali v študijskem letu 2021/22. Vodja Elena Sigmund je povedala. »Nekaj del predstavljajo še vidnejše slike nastale v preteklih obdobjih in zmagovalna dela likovnih natečajev. Skozi učno pot risanja enostavnih linij, spoznavanja osnov perspektive in teorije svetlobe in senc, od prvih tihožitij in krajin pot pripelje do prvih ustvarjalnih projektov. To ustvarjalno raziskovanje se nikoli ne konča.«

Na otvoritvi nas je pozdravila gospa Simona Rožman Strnad, Vodja JSKD OI Brežice, ki je povedala nekaj besed in se ji še enkrat zahvaljujejo, da smo lahko 52 slik predstavili tudi izven Sevniške in Radeške občine. 13 otrok nas je povezalo. 13 otrok, ki imajo nekaj skupnega - vsi radi slikajo. Eni so začeli zelo zgodaj, pri 6.letih, drugi kasneje.  Nekateri otroci so zmagali na likovnih natečajih v Sloveniji in tujini, nekateri še bodo. Eni otroci imajo za sabo eno ali dve samostojni razstavi, spet nekateri so na ogled prvič javno postavili svoja dela. Elena Sigmund je vsakega od otrok poklicala na oder in jim izročila priznanje ter darilo To so:  Iza Sofija Metelko 7 let, Lea Omeragič 11 let, Vid Keber 6 let, Luka Keber 12 let, Lea Povšič 12 let in  Iza Majcen 14 let. Na razstavi sta bili prisotni  tudi učenki, ki sta v prejšnjem letu že razstavljali svoja dela, ampak razstava je potekala brez javne otvoritve v luči epidemije Covid 19. Za njiju je to prva javna predstavitev. To sta: Vanja Kolman 8 let in Iva Rainer 9 let. Ostali učenci pa so že postali pravi mladi umetniki, ki že več let obiskujejo program Male Akademije in nekateri že pripravljajo svoje samostojne razstave. Ravno tako se lahko pohvalijo z zmagami na različnih likovnih natečajih. To so: Julija Kermc 15 let, Emilija Sigmund 7 let, Sara Zupan 10 let, Matevž Orešnik 14 let in Marcel Kajtna 14 let. Čestitke vsem!

Otvoritveno slovesnost so glasbeno popestrili kar sami učenci. Tako je Iza Majcen zaigrala na violino ter prebrala pesem, ki jo je sama napisala. Emilija Sigmund je spretne prste spustila na klavir, skupaj s Saro Zupan, ki je igrala na violino, sta predstavili skladbo, ki je bila Sari tudi navdih za sliko. Luka Keber nas je očaral na ksilofonu.

Vsem prisotnim je bila predstavljena pesniška zbirka Odsevi srca iz katere je Magda Sigmund prebrala po eno pesem vsake avtorice.

Kulturni program smo ob klepetu, pogostitvi in ogledu slik prijetno zaključili. Hvala vsem!

Tretjo soboto v maju, v tednu Ljubiteljske kulture, je JSKD OI Sevnica organiziral koncertni program z naslovom Skupaj se znajdemo mi. V prekrasnem ambientu Dolinškovega kozolca na Šmarčni smo se zbrali ljubitelji ljudskih pesmi. Na dogodku so se predstavile tudi članice naše sekcije Ljudske pevke Solzice z dvema pesmima. Čestitamo za dober nastop in želimo, da svoje glasove še večkrat skupaj povežejo.

Vsem bralcem želimo dolgoooo poletje obarvano s kulturo in vas hkrati septembra vabimo na otvoritev samostojne razstave Gordane Dobriha, ki bo v Galeriji Krmelj.

 

Tadeja Dobriha, predsednica kulturno-umetniškega društva Budna vas.

Oglejte si tudi