Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Noše in plesi v Boštanju

V soboto, 1. februarja, je v dvorani TVD Partizan v Boštanju potekal 7. Mešjakov večer. Organizator, Turistično društvo Boštanj ob Savi, je prireditev posvetil nošam in plesom. Plese in noše z vseh delov Slovenije sta predstavili folklorni skupini Spomin iz Sevnice in Svoboda iz Senovega.

Dobri dve uri trajajočo prireditev sta v popolnoma polni dvorani povezovali Jelka Bec in Jasna Pinoza. Med plesnimi spleti sta voditeljici, opravljeni v noši izpod Lisce in prekmurski kostum, spretno in zanimivo predstavili prikazane plese, opisali etnološke značilnosti noš, od kod prihajajo, ob katerih priložnostih se nosijo in druge zanimivosti v zvezi z nošami in kostumi. Posebno pozornost sta posvetili noši izpod Lisce, ki je poseben tip noše, značilen za naše kraje. Pri raziskovanju te noše je sodeloval Boštanjčan Peter Simončič in zelo natančno opisal, kako je raziskovanje potekalo na terenu in kakšni so bili rezultati raziskave. Pri tem delu je sodeloval s priznano strokovnjakinjo dr. Marijo Makarovič. Zaradi tega dela je noša izpod Lisce prepoznana v slovenskem merilu kot poseben tip slovenske noše. 

Peter Simončič se je spomnil na pretekli čas, ko je v Boštanju v 70. in 80. letih izjemno uspešno delovala Folklorna skupina Boštanj. Zdaj nas posebej veselita odziv in sodelovanje najmlajših in mladine, ki se je opremila v kostume in popestrila dogajanje. Kdo ve, morda pa je čas, da se folklorna aktivnost v Boštanju ponovno obudi.

Prireditev je popestrila še razstava lutk, oblečenih v narodne noše, ki jih že vrsto let z veliko ljubezni in truda šiva Vida Medved. Njeni izdelki so v veren posnetek slovenske noše. Veliko truda je namenila tudi šivanju otroških modelov noš. S predstavitvijo in mimohodom mladine smo se poklonili njenemu delu.

Zgodba Mešjaka o tem, kako je tovoril vino s Topolovca in po katerem ima naš večer ime, je zgodba, ki je zapisana v knjigi 800 let Boštanja. Z občutkom, pravo mero humorja in navihanosti jo je predstavil kar Mešjak, to vlogo pa je odlično odigral Milan Primožič. 

Utrinki s prireditve so na voljo na Facebooku TD Boštanj.

Na svidenje na naslednjem Mišjakovem večeru 2021.

 

Aleš Germovšek

Oglejte si tudi