Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Grajska tlaka

 

Jože Žveglič in Boštjan Povše, gosta tokratne Grajske tlake, ki jo v kavarni Graščakova hči na sevniškem gradu vsak mesec prireja Trio SPN (zdaj bodo tlake vsak tretji ponedeljek v mesecu, in ne več prvi), sta skupaj stara okroglih sto let. A to ni bil glavni razlog za povabilo na pogovorno-glasbeni večer, ampak njuna ljubezen do glasbe, ki sta ji predana že vse življenje.
Jože Žveglič iz Drožanja pri Sevnici je že v osnovni šoli vedel, da bo nekoč izdeloval harmonike. To je nameraval storiti že v sedmem razredu osnovne šole. Hotel je narediti tako, kot jo je imel Slak, a je to naredil šele čez nekaj desetletij. Nad diatonično harmoniko se je navdušil v domači hiši, saj je bil oče muzikant, ki je svojo harmoniko tudi kar sam pokrpal. Ko ga je mali Jože prosil, naj ga nauči igrati, mu je oče rekel, naj ga gleda in se uči, saj bi “lažje, kot ga učil igranja, kazal nago rit”. Jože je vzel stvar oz. harmoniko v svoje roke in se v treh mesecih naučil igrati. Potem je za preobrat poskrbel sevniški bobnar Jani Košir. Jožeta je nagovoril, naj raje igra trobento. Poslušal ga je in v pihalnih godbah in v narodno-zabavnih skupinah, nazadnje pri ansamblu Hervol, odtrobil več kot desetletje svojega življenja. Ko se je skupina razšla, je trobento položil v kovček, v njem pa je ostala nedotaknjena kar 25 let. Trobentač pa se je odločil, da bo izdeloval harmonike. Prvo je začel skicirati leta 1988 in jo je v celoti izdelal sam. Za svojo harmoniko, s katero si je potem 20 let služil kruh, je prejel certifikat kakovostni izdelek umetnostne obrti.
Boštjan Povše iz Gorenjega Leskovca pri Blanci je imel pri glasbenih začetkih manj sreče in podpore kot Jože. Domači so mu, ko je bil star pet let, sicer kupili harmoniko, vendar jim je šlo njegovo “cviljenje” na živce. Kljub temu je vztrajal, prosil očeta, da je posnel njegovo igranje in potem to poslušal, izpilil pa ga je mojster diatonične harmonike Toni Sotošek. Boštjan je nekaj časa igral pri Hervolu in Jasminu, pred tem pa v ansamblu bratov Povše, zdaj pa igra v godbi Blanški vinogradniki, se s skupino Potep potepa po glasbenih odrih. Kadar ni v svoji glasbeni šoli, kjer uči nadobudne harmonikarje vseh starosti. “Od šest do sedemdeset let so stari,” je smeje razkril Boštjan.

 

N. Č. C.

Oglejte si tudi