Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

GLG Sevnica na mednarodnem gledališkem festivalu v Avstriji

G L G Sevnica je med 18. In 21. majem odpotovalo s svojo lutkovno predstavo » Grdi raček« na povabilo organizatorja na 30. jubilejni mednarodni gledališki festival » HOLZHAUSENER THEATERTAGE 2017 « v Holzhausen pri Salzburgu. 
 Med šestimi gostujočimi gledališči iz Nemčije in Avstrije smo mi nastopali kot edina lutkovna predstava. Prikazane predstave so bile zelo zanimive iz več vidikov z različnimi režijskimi in dramaturškimi pristopi, od tragedije do komedije. Igrali so v nemškem jeziku, razen nas v slovenščini, kar pa ni bila ovira, saj dobro animirane lutke s svojo neverbalno komunikacijo lahko povedo še več.
Seveda so spraševali, ali prihajamo iz iste Sevnice kot prva dama ZDA, naša someščanka Melanija ?
Avstrijci bolj slabo poznajo različne lutkovne zvrsti in tehnike, razen marionetnega teatra, ki je stacioniran na Dunaju, v Salzburgu in večjih mestih. Poznajo tudi nemško tradicionalno lutko Kasperl (Gašperček), ki pa je v današnjih časih zaradi svojih omejenih animacijskih lastnosti manj zanimiva za gledalce, predvsem najmlajše. Naša lutkovna predstava je vzbudila veliko zanimanje predvsem zaradi lutkovne tehnike namiznih lutk, atmosfere, glasbe, svetlobe in odlične animacije lutkaric Marjane Štojs in Snježane Pungerčič, kakor tudi znane Andersenove pravljice o problematiki netolerance do drugačnosti, ki je dandanes v svetu vse aktualnejša.
Razen navezovanja novih kulturnih kontaktov in prijateljstev smo si v Salzburgu med ostalimi kulturnimi spomeniki podrobneje ogledali tudi grajski kompleks, ki kraljuje nad Mozartovim mestom, ki je eno od vodilnih evropskih prestolnic gledališke in glasbene kulture.
Med različnimi grajskimi zbirkami močno izstopa muzej lutk marionetnega teatra, ki je čarobno urejen v več katakombnih prostorih, kjer so predstavljene različne marionetne lutkovne predstave, predvsem na temo Mozartovih operet in oper.
V kraju Oberndorf pri Salzburgu, kjer smo bili v času festivala nastanjeni, je pred 199 leti prvič zazvenela verjetno največja svetovna glasbena uspešnica " Sveta noč", ki jo je skomponiral duhovnik Franz Xaver Gruber.
Na povratku v domovino smo se odzvali še vabilu Kulturnega društva v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem in jih razveselili z lutkovno predstavo v njihovem materinem jeziku – slovenščini, ki jo negujejo in ohranjajo že dolga stoletja v večinsko nemško govorečem okolju.
Po predstavi smo se prijetno družili in spoznavali njihov trud in željo po slovenski besedi, pesmi, gledališču …, kar z žarom in ponosom prenašajo iz roda v rod. 
Našli smo nove prijatelje, ki gojijo in ohranjajo slovensko besedo in kulturo v naši sosedi Avstriji.


vir: GLG

Oglejte si tudi