Logo MojaObčina.si

Sevnica

JUTRI
32°C
18°C
PON.
30°C
19°C
Deli
3747

Bucike pred novimi izzivi

Članice sevniške medgeneracijske klekljarske skupine »Bucike« iščejo vedno nove izzive in tudi v letu 2018 imajo smele načrte. Več kot 30 aktivnih članic se ob petkih popoldne redno srečuje v prostorih Osnovne šole Sava Kladnika v Sevnici. Klekljarice iz leta v leto napredujejo in bogatijo svoje znanje ter usvajajo nove, zahtevnejše klekljarske tehnike.

V letošnjem letu so se Bucike odločile, da bodo posebno pozornost namenile glasbenim klekljarskim motivom, ki bodo dali intonacijo njihovi tradicionalni razstavi na sevniškem gradu v mesecu novembru. Pripravljajo se za tekmovanje na slovenskih klekljarskih dneh, ki bo konec meseca aprila potekalo v Žireh. Odločile so se tudi za sodelovanje pri izvedbi Baragovih dni v Trebnjem, ki se bodo ob 150-letnici smrti Friderika Barage odvijali ob koncu leta 2018.

Bucike klekljarsko umetnost vneto prenašajo tudi na mlajše rodove, saj mentorica skupine Tina Železnik svoje znanje deli z mladimi na sevniški in boštanjski osnovni šoli. Z veseljem se odzovejo tudi na povabilo k sodelovanju na različni šolskih prireditvah (bazar, dan odprtih vrat, razstave …). Bucike tako tudi krepijo medgeneracijske vezi. »Sodelovanje s šolami poteka odlično, navdušuje veliko zanimanje otrok za klekljarsko obrt. Bucike se počutimo zelo lepo sprejete v prostorih šole, kar nam veliko pomeni,« je povedala vodja Bucik Tina Železnik.

Skupina vsako leto v svojo sredino z veseljem sprejme nekaj novih članic in veseli jih, da se njihovo poslanstvo – ohranjanje dragocene kulturne dediščine – uspešno širi. Vključitev v skupino je brezplačna, saj poteka aktivnost v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropski socialni sklad in Občina Sevnica. Generalni sponzor medgeneracijske klekljarske skupine Bucike je podjetje HESS.

Vir: Družinski inštitut Zaupanje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi