Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Nika Kramžar, intervju

Najprej iskrene čestitke ob izvolitvi za predsednico Turistične zveze občine Sevnica. Se nam lahko predstaviš?

Najlepša hvala. Sem Nika Kramžar iz Šentjanža (točna lokacija je odvisna od dneva, enkrat doma, enkrat pri fantu). Srednjo šolo sem obiskovala v Novem mestu, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem smer gastronomsko-turistični tehnik. Že v prvem letniku se je izkazalo, da je turizem zame prava izbira, zato sem se udeleževala veliko tekmovanj, hodila na izmenjave dijakov v tuje države in podobno. Izobraževanje sem nadaljevala na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Fakulteti za turizem v Brežicah. V stik s turizmom v domačem kraju sem prišla, ko sem opravljala prakso na KŠTM Sevnica. Razgibano delo mi je bilo všeč in tako sem začela opravljati študentsko delo na gradu Sevnica kot vodnica. Delo vodnika mi je bilo od nekdaj pri srcu, že v srednji šoli sem si pridobila veliko izkušenj. Na gradu pa sem se lahko še bolj izpopolnila. Goste sem nato vodila tudi po mestu, Ajdovskem gradcu in tudi, ko je na gradu vladala tema. Pristen stik z ljudmi, podajanje zanimivih zgodb gostu in veseli obrazi na koncu vodenja se mi zdi nekaj najboljšega. Letos sem opravila tudi licenco za turističnega vodnika občine Sevnica. Rada grem v svet, obiskujem nove kraje, saj veste, poklicna deformacija ????. Drugače sem človek, ki se mu mora vedno kaj dogajati.

Že od mladih nog sem ljubiteljica živali in adrenalina. V hribih me vedno spremlja moja psička Lili. Sem tudi prostovoljna gasilka v PGD Šentjanž, članica motokluba Junci in aktivna v Kulturnem društvu Milana Majcna Šentjanž, v katerem z ekipo radi nasmejimo občinstvo. Dela nam nikoli ne zmanjka, ker se doma in tudi pri fantu ukvarjamo še s kmetijstvom.

Izvolitev na tako pomembno in tudi velikokrat zahtevno funkcijo je za mlado dekle  precej velika čast za izraženo zaupanje članov turističnih društev v občini, obenem pa tudi velika odgovornost. Kako gledaš na to izvolitev,  kaj ti pomeni in kje bodo tvoji poudarki pri vodenju zveze?

Predsedovanje Turistični zvezi Sevnica mi daje možnost, da svoje teoretično znanje prenesem v prakso. Izvolitev je zame tudi izziv, da se preizkusim v novi vlogi in si pridobim nove izkušnje. Funkcijo sem prevzela z največjim veseljem, malce pa tudi s cmokom v grlu. Seveda v vsem tem nisem sama. Sodelujem z zelo dobro ekipo (Cvetka, Alenka, Zdravko) in ni bojazni, da nam ne bi uspelo, kar smo si zadali. Moji poudarki pri vodenju zveze bodo predvsem sodelovanje z različnimi deležniki turizma in njihovo povezovanje. Prostovoljci težko kaj dosežemo sami, ko pa se povežemo z drugimi, smo veliko močnejši. Hkrati si bomo prizadevali za razvoj novih in vodenje že utečenih zelenih turističnih projektov, s poudarkom na naravnih danostih naše občine, ljudeh, gostoljubju, dostopnosti in videzu naše destinacije.

Turizem je gospodarska dejavnost, pomemben je za občino in tudi močno vpleten v skoraj vse preostale dejavnosti. Kako gledaš na to, kaj se ti zdi najbolj pomembno in kako lahko prostovoljci turističnih društev pripomoremo k dobremu turizmu v občini?

Delovnik v turizmu je zanimiv, saj je vsak dan drugačen in nikoli ni dolgčas. Turizem je dejavnost, ki zajema zelo širok spekter. Od komunikacije, zgodovine, geografije, marketinga, odnosov z ljudmi, zgodbarjenja in še veliko drugega. Najboljša turistična ponudba je tista, ki je pristna, zgrajena iz resnične zgodbe in dogodkov, občutkov, ki so jih ljudje doživeli. V turizmu sta najpomembnejši interpretacija in stik s potencialnim obiskovalcem. Turistična ponudba je lahko odlična, toda če gosta ne doseže na zanimiv in inovativen način, je vsak trud zaman. Dobro zgodbo je treba graditi od začetka do konca, od zamisli do izvedbe. Prostovoljci turističnih društev, torej domačini, smo prvi stik z gostom, zato je zelo pomembno, s kakšnimi občutki odide. Kozarček vode, domačega vina ali jabolčnika ob prvem srečanju in napotki, kje lahko gost še kaj dobrega poje in lepega pri nas vidi, je tisto ključno, pri čemer lahko domačini pripomoremo k dobri ponudbi. Gostoljubje in iskren nasmeh sta brezplačna, vendar štejeta največ in sta tisto, kar si bo gost zapomnil, ko bo odhajal od nas. Hkrati še poskrbimo, da je naše okolje čisto in urejeno, predvsem, da smeti odlagamo in odpeljemo tja, kjer je za to predvideno mesto.

Nika, kaj pa je tisto, kar te poleg turizma veseli, kaj rada počneš v prostem času, kaj ti umirja dušo in napolni baterije, da si vedno nasmejana, polna pozitivne energije in optimizma? In ne nazadnje kam te vodi tvoja  poslovna pot in kaj delaš poleg aktivnega prostovoljstva?

Uf, veliko stvari. Zadnje čase mi najbolj napolni baterije sprehod v domačem gozdu, v katerem sem sama s psičko, ali pa družba prijateljev in družine. Zelo rada obiskujem slovenske vrhove, višje in nižje. S fantom raziskujeva bližnje in daljne kraje z motorjem, za zdaj sem še sovoznik, ampak se bo to kmalu spremenilo. Uživam v dobri hrani in pijači, za dober sladoled sem pripravljena prevoziti dolgo pot. Celotno pomlad in jesen čakam na Teden restavracij. Včasih rada uživam v tišini gozdov, spet drugič se z največjim užitkom spustim po jeklenici v adrenalinskem parku. V prostem času rada fotografiram, naredim kakšno dobro sliko ali video. Drugače pa je kakovosten čas z najdražjimi tisto, kar mi je najpomembnejše. Poslovna pot me je odpeljala v Domžale, v receptivno agencijo Happy Tours. V njej različnim svetovnim ciljnim skupinam približujemo lepote Slovenije in okoliških dežel. Vodniških vod ne zapuščam za stalno. Zagotovo še popeljem goste po naši občini in širše.

Kaj pa bi svetovala mladim v naši občini? Kaj se ti zdi najpomembnejše tvoje vodilo v življenju?

Zdi se mi, da se mladi premalokrat zavedamo, od kod prihajamo. Vedno je zanimivo iti v tujino in spoznavati kraje, še vedno pa se je najlepše vrniti domov. Ponosni smo lahko na kraj, iz katerega prihajamo in v katerem smo preživeli svoje otroštvo. Najpomembnejše se mi zdi, da si v življenju prizadevamo za tisto, kar želimo doseči, in da pri tem ne odnehamo. V življenju je treba biti radoveden, zanimati nas mora več stvari hkrati. In ne nazadnje, uživati moramo v tem, kar delamo, ker potem to ni več le delo. Hkrati pa užiti vsak trenutek, ki nam je dan – to je moje vodilo.

Nika, hvala za pogovor in zanimive misli, želim ti uspešno pot, tako na poslovnem, kot tudi osebnem področju.

Pogovarjala se je Alenka Kozorog.

 

 


 

Oglejte si tudi