Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Intervju s Tomažem Rantahom

Lisca postaja čedalje bolj priljubljena izletniška in pohodniška točka. Tončkov dom na Lisci je planinska koča z razgibano zgodovino in mnogoterimi zgodbami. Občina Sevnica, ki je v letu 2014 prevzela lastništvo nad objektov, je v zadnjih letih uredila več posodobitev. Pritličje Tončkovega doma je po zadnjih posodobitvah, to je po prenovi kuhinje, predprostora in večnamenske sobe, v celoti na novo urejeno. 

 

Pogovarjali smo se z novim najemnikom Tončkovega doma Tomažem Rantahom, ki je marca letos podpisal najemno pogodbo. Tomaž Rantah je Sevničan, dolgoletni kuhar v sevniškem vrtcu, nekdanji rokometni sodnik in rokometaš ter ljubitelj dobre hrane. 

 

Postati najemnik Tončkovega doma, ki ga v toplejših mesecih v zadnjih letih obiskuje čedalje več pohodnikov in izletnikov,  je zagotovo svojevrsten izziv. Kaj je botrovalo vaši odločitvi, da oddate ponudbo za najem?

 

Da bi imel svojo gostilno oziroma da bi vodil svoj gostinski obrat, sem si želel že dlje časa. Rad kuham. Kuhanju in hrani sem posvetil svoje izobraževanje, končal sem študij živilstva in prehrane na višji strokovni šoli v Šentjurju, prav tako tudi svoje dosedanje delo. V sevniškem vrtcu sem skrbel za to, da so naši malčki jedli dobro in iz kakovostnih sestavin pripravljeno hrano. Voditi Tončkov dom na Lisci in skrbeti za dobro gostinsko ponudbo je novi izziv v mojem življenju. 

 

Upravljati planinsko kočo, skrbeti za dobro počutje njenih obiskovalcev in gostinsko ponudbo od vas zahteva precej drugačen pristop k delovnemu dnevu kot vsakodnevno pripravljanje obrokov za malčke. Kako začnete svoj dan v Tončkovem domu?

 

Dan v Tončkovem domu začnem z odprtjem vrat in prelepim pogledom na Sevnico, ki me vedno znova navduši in mi da energijo za novi dan. Potem sledijo priprave v kuhinji in za točilnim pultom, kmalu za tem pa se posvetim že prvim gostom.

 

Pred prenovo so vam pri pripravah na odprtje pomagali vaši družinski člani in prijatelji. Kdo vam pomaga pri kuhanju in strežbi? 

 

Moja družina me je pri odločitvi postati najemnik Tončkovega doma res podprla. Pomagajo mi vsi – moja žena, oba otroka, tudi brat in obe sestri z družinama. V kuhinji mi pomaga tudi mama. V ekipi so tudi mladi, nekateri izmed njih so že delali v Tončkovem domu. Veseli me, da nam gre to družinsko sodelovanje dobro od rok in prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo ustvarjati lepe kulinarične zgodbe na Lisci. 

 

Menimo, da ste najbolj veseli sodobne in prostorne kuhinje. Katere dobrote ponujate obiskovalcem Lisce? Je vaša ponudba »klasično« planinska ali stremite k temu, da bi bili drugačni, unikatni? 

 

Obiskovalcem želim ponuditi dobro domačo hrano, ki je pripravljena na preprost, domač način in je nekako značilna za planinski dom. Želim si, da Lisca postane prepoznavna po dobrem golažu, Jurkovem praženjaku, ki ga bomo stregli v kahlah, in tudi drugih domačih jedeh. Načrtujem tudi tematske dneve, zagotovo bodo obiskovalci kmalu lahko poskusili kakšno ribjo jed, pripravljeno iz lokalno vzgojenih postrvi. Ne glede na vrsto hrane pa je moj cilj, da za pripravo uporabljamo večinoma lokalne sestavine in sodelujemo z lokalnimi ponudniki. 

 

Kakšna je vaša vizija razvoja ponudbe na vrhu Lisce? Kako in na kakšen način je po vašem mnenju mogoče povezati in zaokrožiti gostinsko ponudbo ter mnogotere možnosti za prostočasne, športne in izobraževalne aktivnosti na Lisci? Ste tudi sami ljubitelj pohodništva?

 

Moja vizija za Tončkov dom je usmerjena v ustvarjanje zgodbe klasične planinske koče s pridihom drugačnosti. Želim si, da bi se obiskovalci pri nas počutili dobro in da bi se zadovoljni tudi vračali. Lisca ponuja veliko za planince, izletnike, športnike in ljubitelje narave. Možnosti za povezovanje je veliko. Zdaj ko smo na začetku, se bomo usmerili v zagotavljanje res dobre gostinske ponudbe.

 

Da, tudi sam grem rad v hribe, sem ljubitelj pohodništva že od mladih nog. Rad obiskujem planinske koče zaradi njihove preprostosti in prijaznosti ljudi, ki jih upravljajo. Želim si, da bi se tudi naši obiskovalci počutili tako prijetno, kot se jaz dobro počutim, kadar obiščem kakšno drugo planinsko kočo. Zato sem tudi prepričan, da se bodo zaradi našega preprostega in prijaznega sprejema tudi sami vedno dobro počutili. 

 

Pogovarjala se je Neža Nemec.

 

Oglejte si tudi