Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
10°C
1°C
JUTRI
3°C
1°C
6897

Intervju, Sara Praznik

 

Sara Praznik – dijakinja iz Boštanja, ki jo glasba spremlja že iz otroštva.  Pri rosnih petih letih je začela obiskovati Glasbeno šolo Sevnica in jo lani zastopala na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih  ter dosegla pomembne rezultate. 

  1. ​​ Sara, kaj bi na kratko povedali o sebi? Kdo je to plavolaso dekle?

 Sem dekle, ki jo v življenju ženeta glasba in želja po dogodivščinah. Rada se spopadam z izzivi, ki mi jih prinese vsak dan, in uživam v vsakodnevnih obveznostih, kot so glasbena šola, ples, zbor in druge. Sem oseba, ki ima določene cilje, kaj si želi doseči v življenju, in naredila bom vse, da jih izpolnim. In seveda, ne morem preživeti dneva brez glasbe. Ta me spremlja skoraj vsepovsod – kadar se učim, pospravljam, sem na sprehodu, se vozim z avtobusom ali vlakom, pišem scenarije … brez glasbe je v mojem življenju čudna tišina. In da, jaz sem ena tistih, ki pojejo na vsakem koraku.
Poleg tega rada tudi potujem. Ko sem se letos poleti prvič sama odpravila v London, je bilo to zame velik izziv, a se ga nisem lotila s strahom, ampak z željo po novih izkušnjah. 

Poleg poslušanja glasbe pa rada preberem kakšno knjigo ali pa pogledam kakšen film. Sem namreč velika ljubiteljica vojnih filmov in filmskih muzikalov.  Moj konjiček pa je tudi snemanje filmov. Zadnje tri leta sem z ekipo intenzivno snemala kratke amaterske filme, ki so na raznih tekmovanjih zasedli visoka mesta. Sicer pa sem bila pravkar stara 18 let, obiskujem Grm Novo mesto, program naravovarstveni tehnik. Petja se učim že pet let in se nikakor ne nameravam ustaviti.

2. V vašem življenju ima zelo pomembno mesto glasba. Kaj vam pomenijo  petje, nastopi …?

 Glasba je v mojem življenju sopotnica, ki me še nikoli ni pustila na cedilu. Že od nekdaj sem rada poslušala vse stile glasbe, od klasike do rocka. To, da sem v življenju dobila možnost, da se lahko ukvarjam z glasbo, pa je nekaj neprecenljivega. Hvaležna sem tudi za priložnost, da sem lahko letos v sklopu sevniškega grajskega poletja priredila svoj prvi samostojni koncert Od Adele do Broadwaya, pri katerem mi je pomagal pianist Tine Bec. Občutek, ki se ga imela tisti večer, je bil nekaj neverjetnega, in vesela sem, da sem po koncertu slišala, da je tudi občinstvo uživalo z mano. Tako kot pravijo – prvega ne pozabiš nikoli.

Še pred nekaj leti sem odlašala in razmišljala, ali se res hočem posvetiti samo glasbi ali bi izbrala področje biologije. Toda, ko zdaj pogledam naprej, je odgovor povsem jasen – glasba bo vedno moj prvi odgovor. Tudi ko poučujem verouk, se trudim vse povezati z glasbo, zato včasih na ure prinesem tudi kitaro in se z otroki naučimo kakšno novo pesem ali pa nekatere nedeljske maše popestrimo z igranjem na kitaro.
Posebno doživetje so tudi koncerti. Pa ne tisti, na katerih sem na odru jaz, ampak tisti, na katerih skupaj s tisočerimi ljudmi uživaš ob poslušanju svetovno znanih zvezd. Kot je rekel moj najljubši kitarist Slash iz skupine Guns'n'roses: ''Nič ni boljšega kot slišati svojega najljubšega izvajalca v živo.'' Če pa lahko poleg tega raziskuješ še svetovno znana velemesta (kot so Praga, Milano, Dunaj, Udine …), je izlet več kot le koncert, je popolno doživetje.
Glasba je tista, ki mi daje moč. Ko sredi dneva potrebujem energijo za nadaljnje aktivnosti, je nekaj hitrih ritmov tisto, kar potrebujem, da lahko nadaljujem dan. Ravno obratno pa je ob večerih – umirjeni džez ali klasika me umirita in zaspim.

3. Kakšno vlogo imajo na vaši glasbeni  poti starši, okolje, učitelji?

Po glasbeni poti je težko hoditi sam. Zelo sem hvaležna za podporo staršev in mojega mlajšega brata, saj so oni z mano že od začetka in ostanejo z mano tudi v težkih trenutkih. Na vsaki glasbeni poti pride obdobje, ko ne veš, kako naprej, in prav na tej točki te podpora bližnjih spet potisne. Hvaležna sem tudi za mojo učiteljico petja Martino Prevejšek, ki mi je pomagala razviti moj pravi glas in mi je stala ob strani na vseh glasbenih tekmovanjih. Tudi takrat sta podpora in spodbuda še kako pomembni. Tudi prijatelji so tisti, ki me podpirajo na moji glasbeni poti. Poleg tega v glasbenem svetu dobiš veliko novih prijateljev. Laže je navezati stike z nekom, ki ima podobne oz. iste interese, kot z nekom, ki ne razume, da se je treba zaradi nastopov včasih odpovedati tudi kakšni zabavi ali pa ne moreš na popoldansko kavico, saj imaš druge obveznosti. 
Tudi na poletni šoli v Britaniji sem spoznala čudovite ljudi. Povezovala nas je enaka strast do muzikalov in laže je bilo začeti temo in sklepati prijateljstva. Že po nekaj dneh druženja si imel občutek, kot da te ljudi poznaš že več let, saj so se naši značaji povsem ujeli med sabo. Tudi profesorji v srednji šoli so zelo uvidevni in razumejo, da imam popoldanske aktivnosti.

4. Aktivni ste tudi kot prostovoljka na raznih področjih (ste animatorka na počitniških dejavnostih v župniji Boštanj, vodite otroški pevski zbor ...).  Kako  se počutite ob delu z mladimi?

Delo z mladimi je še ena mojih dejavnosti, v kateri neizmerno uživam. Zaradi natrpanega urnika je igra z otroki sprostitev, pa tudi čas, da zbudiš otroka v sebi. Včasih pozabim na te stvari. Ukvarjam se s sto in eno stvarjo in včasih pozabim na čas zase. Lovljenje z otroki ali pa igre, ki smo se jih igrali v prvi ali drugi triadi osnovne šole, me opomnijo, da se je včasih treba ''znoreti'' in pobegniti od skrbi. 

Posebno pa imam rada aktivnosti, kot so oratorij ali duhovne vaje, saj naša župnija ni velika in je laže navezati neko vez z otroki oz. mladostniki, ker skupina ni tako velika. Tako aktivnosti laže potekajo, mislim, da se zaradi tega tudi otroci bolje počutijo. V takem okolju lahko povedo, kar mislijo, in niso  le številka v poplavi drugih otrok.
Tudi na  šoli v Novem mestu sem v skupini prostovoljcev in letos sva s prijateljem začela izvajati delavnico, na kateri je glavna tema ovire v življenju in kako se z njimi spopasti. Mislim na ovire, kot sta besedno  in telesno nasilje.

5. Kaj si želite doseči s petjem in kje izpopolnjevati svoje pevsko znanje? Morda zunaj meja Slovenije?

 Vsekakor si želim nadaljevati glasbeno šolo v tujini. Letos poleti sem se udeležila poletne šole na Guildford school of acting (GSA) v Londonu in me je popolnoma navdušila. Všeč mi je njihov način dela in vsekakor si želim po končani srednji šoli šolanje nadaljeveati na tej šoli oz. v Veliki Britaniji. Zanima me program musical theatre oz. muzikali, česar v Sloveniji žal ni, je pa zato Britanija prestolnica muzikalov.

6. Kaj pa vas poleg petja razvedri in radi počnete v prostem času, da vam da moč in vam umiri dušo?

Poleg glasbe ni druge dejavnosti, ki bi me lahko sprostila in umirila. In to mislim na glasbo na različne načine. Po napornem dnevu poti večeru, ko je zunaj že tema, odprem okno in ob prijetnih večernih temperaturah preigravam nežne melodije na klavirju. Včasih je tudi nežna improvizacija najboljša sprostitev. Predno zaspim, se na mojem seznamu predvajanja najdejo umirjeni klasiki, kot sta Chopin ali Beethoven. Seveda pa lahko zaspim tudi ob divjih zvokih rocka … možnosti so neskončne.

Sara, hvala za zanimive besede. Želimo vam, da bi se vam izpolnilo vse, o čemer sanjate.

Pogovarjala se je Alenka Kozorog.

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij