Sevnica

DANES
22°C
15°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

TEČAJ VARNO DELO Z MOTORNO ŽAGO IN S TRAKTORJEM

Ena izmed primarnih nalog, ki jih opravlja Zavod za gozdove Slovenije, je izobraževanje lastnikov gozdov s področja varnega dela v gozdu. Slednje je pogojeno z uporabo ustrezne mehanizacije, zaščitne opreme in z znanjem. Glavni namen tečajev je preprečevanje nesreč pri delu v gozdu, ki so lahko tragičen dogodek za ponesrečenca in za njegovo družino.

Vsebinski poudarki na tečajih so: organizacija varnega in zdravega dela v gozdu, izbira, uporaba in vzdrževanje ustreznih strojev, opreme in orodja, uporaba pravilne tehnike dela ter uporaba osebne varovalne opreme. Tečaji v organizaciji ZGS se izvajajo ob podpori strokovno usposobljenih inštruktorjev Srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni ter zaposlenih na ZGS. Zaradi vsebine in obsega so tečaji v organizaciji ZGS za udeležence resda nekoliko dražji od tistih v izvedbi posameznih organizacij v trajanju nekaj ur v kakšnem vaškem lokalu ali gasilskem domu, po kvaliteti izvedbe in pridobljenem znanju pa so na neprimerljivo višjem nivoju.

V kratkem bosta na področju občine Sevnica organizirana dva tečaja, ki sta namenjena lastnikom gozdov in ostalim uporabnikom gozda. Za razliko od prejšnjih sta oba financirana iz sredstev PRP (program za razvoj podeželja) in za udeležence praktično brezplačna.

  • 25. september – tečaj "Varno delo s traktorjem" (8 ur), udeleženci morajo imeti na usposabljanju ustrezno osebno varovalno opremo: zaščitno čelada terensko obutev.
  • 5. in 6. oktober tečaj "Varno delo z motorno žago" (16 ur), udeleženci morajo imeti na usposabljanju lastne motorne žage in ustrezno osebno varovalno opremo:
    • zaščitna čelada z zaščitno mrežico in glušniki,
    • sekaške zaščitne rokavice,
    • primerna obutev, priporočeni so sekaški čevlji ali sekaški škornji,
    • zaščitne sekaške hlače z vlakni proti vrezu.

Kandidati lahko prijavni obrazec in vse ostale informacije v zvezi s tečaji pridobijo na spletni strani ZGS www.zgs.si, lahko pa tudi na sedežih Krajevnih enot Sevnica in Radeče-Mokronog. Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila udeležencev predlagamo vsem, ki se nameravate tečajev udeležiti, da oddate prijavo čimprej.

 

Miloš Brinovec

Povezave

www.zgs.si

Oglejte si tudi