Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 27.04.2018

pretežno oblačno
Zvečer in ponoči bo ob morju suho vreme. Drugod bodo sprva krajevne padavine, deloma plohe in na jugu posamezne nevihte. Do jutra bodo padavine povsod ponehale. Na Primorskem bo ponoči pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem okoli 13 °C.
9°C | 22°C
sobota, 26.04.2018
12°C | 23°C
nedelja, 28.04.2018
8°C | 28°C
ponedeljek, 29.04.2018
11°C | 27°C
torek, 30.04.2018
12°C | 24°C
Opozorila
Četrtek, 26.4.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
9°C
22°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem


KMETIJSTVO

| |
14.03.2017      21:15
A A

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem



Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Deli:

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je bila v letošnjem študijskem letu uspešna na razpisu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je namenjen projektnemu delu z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju. Od prijavljenih projektov Fakultete za turizem Univerze v Mariboru je bil v okviru dodeljevanja sredstev na razpisu PO KREATIVNI POTI DO ZNANJA 2017 odobren projekt Kakovostna lokalna hrana za večji turizem, ki sta ga prijavila mentorja in koordinatorja doc. dr. Jasna Potočnik Topler in izr. prof. dr. Andrej Lisec, ki poleg na Fakulteti za turizem predava tudi na matični Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Poleg koordinatorjev v projektu sodeluje še pedagoška mentorica doc. dr. Mateja Colarič Bajc z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in 8 študentov (6 jih prihaja s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, 2 pa z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto), vsi skupaj pa sodelujejo s podjetjema Kmečka zadruga Sevnica z. o. o. in Javnim podjetjem komunala d. o. o. Sevnica in z delovnima mentorjema, ki prihajata iz omenjenih podjetij Borutom Florjančičem in Mitjo Udovčem. Delo na projektu lahko traja največ pet mesecev, zato se projektne dejavnosti že intenzivno odvijajo. Cilj projekta je analizirati, kako kakovostna lokalno pridelana hrana vpliva na turizem. Dejstvo je namreč, da lokalno pridelana kakovostna hrana ne pomeni le boljšega zdravja za ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem. Družbena korist kakovostne lokalne hrane ni le v trajnostni naravnanosti (minimalni ogljični odtis, družbeno odgovorno poslovanje), temveč tudi v prenosu tovrstnih znanj na druga podjetja, ki bi prav tako lahko postala bolj trajnostna. »Eden od ključnih konceptov trajnosti je torej tudi povezovanje lokalnih pridelovalcev in turističnih deležnikov, saj se gotovo vsi zavedamo, kako zelo pomembno je, da hrana od njive do krožnika naredi čim krajšo pot, saj le tako ohrani zdravilne snovi. Da je kakovostna hrana izjemno pomembna, se zavedajo tudi deležniki v turizmu in kakovostna hrana postaja nepogrešljiv del trajnostno naravnanega turizma.,« meni doc. dr. Jasna Potočnik Topler, izr. prof. dr. Andrej Lisec pa dodaja, da lahko povečanje samooskrbe v Sloveniji za 1% pomeni 1.000 novih delovnih mest, kar pomeni tudi v turizmu. Projekt Po kreativni poti do znanja - Kakovostna lokalna hrana za večji turizem torej analizira, kako kakovostna lokalno pridelana hrana ne pomeni le boljšega zdravja ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem, študente pa spodbuja k trajnostnemu ravnanju, razvoju podjetniškega duha, ustvarjanju lastnih start-up podjetij in boljši organizaciji lastnega časa.

Fotografija je bila posneta pred Komunalo Sevnica, kjer je projektna skupina izvedla enega izmed delovnih sestankov, spoznala logistične procese Kmečke Zadruge Sevnica z. o. o. in oskrbo Občine Sevnica s pitno vodo, za katero skrbi Javno podjetje komunala d. o. o. Sevnica. Na osnovi študija literature so študenti predlagali tudi možne rešitve, kako lokalno hrano vključiti v turistično ponudbo Posavja, ki tudi zaradi dejstva, da aktualna prva dama prihaja iz Sevnice, od koder prihajajo vsi trije mentorji, privablja čedalje več turistov.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
April 27 28 29 30 1 2 3 4 5 6
27.04.201 | Turizem
Tradicionalni pohod po poteh KS Loka
27.04.2018 | Ostalo
Večer Iger / Game Night
28.04.2018 | Družabni dogodki
International Evening / Mednarodni Večer
28.04.2018 | Kultura
Mednarodni Večer / International Evening
28.04.2018 | Družabni dogodki
COCKTAIL VEČER
30.04.2018 | Družabni dogodki
Slovenščina za priseljence
02.05.201 | Šport
27. Gorski tek na Lisco
04.05.201 | Turizem
Kmečka tržnica Sevnica - DEGUSTACIJA
04.05.2018 | Družabni dogodki
Koncert: Večer Beatlesov
05.04.201 | Ostalo
Razstava del Nevenke Flajs
05.05.201 | Družabni dogodki
mesečni sejem v Sevnici
05.05.2018 | Turizem
POHOD AZALEJA - VRHEK, TRŽIŠČE
27.04.201 | Turizem
Tradicionalni pohod po poteh KS Loka
27.04.2018 | Ostalo
Večer Iger / Game Night
28.04.2018 | Družabni dogodki
International Evening / Mednarodni Večer
28.04.2018 | Kultura
Mednarodni Večer / International Evening
28.04.2018 | Družabni dogodki
COCKTAIL VEČER

Bodite prvi pri oddaji mnenja.