Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 22.10.2017

oblačno
Ponoči in v jutranjih urah se bo postopno povsod pooblačilo. Zjutraj bodo na zahodu že možne rahle padavine, drugod bo še suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na obali do 15 stopinj C.
11°C | 15°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 12°C
torek, 24.10.2017
2°C | 16°C
sreda, 25.10.2017
5°C | 15°C
četrtek, 26.10.2017
5°C | 20°C
Opozorila
Sobota, 21.10.2017 ob 16h
V nedeljo popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja, ki bo do ponedeljka zjutraj oslabela. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.
11°C
15°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem


KMETIJSTVO

| |
14.03.2017      21:15
A A

Kakovostna lokalna hrana za večji turizem



Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Sodelujoči na projektu na sestanku na Komunali Sevnica
Deli:

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je bila v letošnjem študijskem letu uspešna na razpisu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je namenjen projektnemu delu z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju. Od prijavljenih projektov Fakultete za turizem Univerze v Mariboru je bil v okviru dodeljevanja sredstev na razpisu PO KREATIVNI POTI DO ZNANJA 2017 odobren projekt Kakovostna lokalna hrana za večji turizem, ki sta ga prijavila mentorja in koordinatorja doc. dr. Jasna Potočnik Topler in izr. prof. dr. Andrej Lisec, ki poleg na Fakulteti za turizem predava tudi na matični Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Poleg koordinatorjev v projektu sodeluje še pedagoška mentorica doc. dr. Mateja Colarič Bajc z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in 8 študentov (6 jih prihaja s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, 2 pa z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto), vsi skupaj pa sodelujejo s podjetjema Kmečka zadruga Sevnica z. o. o. in Javnim podjetjem komunala d. o. o. Sevnica in z delovnima mentorjema, ki prihajata iz omenjenih podjetij Borutom Florjančičem in Mitjo Udovčem. Delo na projektu lahko traja največ pet mesecev, zato se projektne dejavnosti že intenzivno odvijajo. Cilj projekta je analizirati, kako kakovostna lokalno pridelana hrana vpliva na turizem. Dejstvo je namreč, da lokalno pridelana kakovostna hrana ne pomeni le boljšega zdravja za ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem. Družbena korist kakovostne lokalne hrane ni le v trajnostni naravnanosti (minimalni ogljični odtis, družbeno odgovorno poslovanje), temveč tudi v prenosu tovrstnih znanj na druga podjetja, ki bi prav tako lahko postala bolj trajnostna. »Eden od ključnih konceptov trajnosti je torej tudi povezovanje lokalnih pridelovalcev in turističnih deležnikov, saj se gotovo vsi zavedamo, kako zelo pomembno je, da hrana od njive do krožnika naredi čim krajšo pot, saj le tako ohrani zdravilne snovi. Da je kakovostna hrana izjemno pomembna, se zavedajo tudi deležniki v turizmu in kakovostna hrana postaja nepogrešljiv del trajnostno naravnanega turizma.,« meni doc. dr. Jasna Potočnik Topler, izr. prof. dr. Andrej Lisec pa dodaja, da lahko povečanje samooskrbe v Sloveniji za 1% pomeni 1.000 novih delovnih mest, kar pomeni tudi v turizmu. Projekt Po kreativni poti do znanja - Kakovostna lokalna hrana za večji turizem torej analizira, kako kakovostna lokalno pridelana hrana ne pomeni le boljšega zdravja ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem, študente pa spodbuja k trajnostnemu ravnanju, razvoju podjetniškega duha, ustvarjanju lastnih start-up podjetij in boljši organizaciji lastnega časa.

Fotografija je bila posneta pred Komunalo Sevnica, kjer je projektna skupina izvedla enega izmed delovnih sestankov, spoznala logistične procese Kmečke Zadruge Sevnica z. o. o. in oskrbo Občine Sevnica s pitno vodo, za katero skrbi Javno podjetje komunala d. o. o. Sevnica. Na osnovi študija literature so študenti predlagali tudi možne rešitve, kako lokalno hrano vključiti v turistično ponudbo Posavja, ki tudi zaradi dejstva, da aktualna prva dama prihaja iz Sevnice, od koder prihajajo vsi trije mentorji, privablja čedalje več turistov.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
22.10.2017
Danes ni dogodkov.
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - začetna skupina
24.10.201 | Ostalo
Zdravstveno predavanje: ZD Sevnica
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - nadaljevalna skupina
28.10.2017 | Družabni dogodki
Grajske bučke
30.10.2017 | Kultura
Prireditev ob dnevu reformacije
30.10.2017 | Kultura
Prireditev ob Dnevu reformacije
30.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - začetna skupina
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Slovenščina za priseljence
23.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - začetna skupina
24.10.201 | Ostalo
Zdravstveno predavanje: ZD Sevnica
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
TAI CHI
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
Vadba Joge v vsakdanjem življenju - nadaljevalna skupina

Bodite prvi pri oddaji mnenja.