Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Sevnica
JUTRI
22°C
10°C
SOB.
23°C
11°C
Oceni objavo

Zeleno Slovenijo lahko raziskujete na trajnosten način: z vlakom, kolesom ali električnim avtomobilom.

Na spletni strani Slovenske turistične zveze je objavljena zgodba na temo mobilnosti, ki jo Zelena destinacija Sevnica kot člani Konzorcija Slovenia Green povzemamo in na kratko predstavljamo tudi na tem mestu.

1.      Vsi na kolo! Tako preprosto je to.

Ah, ko bi se več ljudi zavedalo, koliko muh ubijemo na en mah, ko namesto volana primemo krmilo "bicikla". Edino onesnaževanje je naša globoka sapa, hrupa razen cingljanja zvončka tako rekoč ni, parkirna mesta so (skoraj) povsod, da o pozitivnem vplivu gibanja na svežem zraku na naše telo in duha ne izgubljamo besed. V Sloveniji z odločnimi koraki stopamo naproti kolesarjem z urejanjem kolesarskih poti za dnevne migracije in tudi počitniško raziskovanje dežele s kolesom. Številne kolesarske poti so del evropskih daljinskih povezav. Skratka, Slovenija čedalje bolj postaja zaželena kolesarska destinacija. 

2. Potovanje z vlakom je posebno doživetje.

Po Sloveniji lahko potujete s sodobnimi eno- in dvonadstropnimi električnimi vlaki. So tišji, hitrejši, udobnejši, klimatizirani in opremljeni z vsakomur dostopnim brezžičnim internetom, prilagojeni gibalno oviranim, potniški informacijski sistem pa lahko uporabljajo tudi slepi, slabovidni in naglušni. Imajo več prostora za prevoz koles – na vsakem vlaku se jih lahko pelje 10. Prav kombinacija prevoza z vlakom in kolesarjenja je eden izmed načinov potovanja, ki na način, prijazen do okolja, združuje mobilnost na makro- in mikroravni. Preverite vozni red vlakov, vozovnice pa lahko kupite tudi po spletu.

3. Parkiraj in (se) pelji.

Sistem Parkiraj in pelji (P + R) je eden od učinkovitih načinov spodbujanja trajnostne mobilnosti, saj spodbuja kakovostnejši in prilagodljivejši potniški promet. Parkirišče na obrobju mesta je vezna točka, kjer lahko parkirate svoje vozilo in se v središče mesta odpravite z mestno avtobusno linijo ali s kolesi iz servisa izposoje koles, običajno v bližini parkirnih mest. Sistem uvaja čedalje več slovenskih mest in turističnih krajev.

4. Namesto avtomobila – aplikacija.

V Sloveniji že od leta 2016 deluje sistem najema oziroma souporabe električnih vozil Avant2Go. Ko potrebujete električni avtomobil, ga preprosto rezervirate z uporabo aplikacije in ga prevzamete na najbližjem parkirišču. Če tam ni na voljo, ga lahko dostavijo pred vrata. Trenutno je s tem sistemom pokritih pet večjih slovenskih mest (Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Murska Sobota) in ljubljansko mednarodno letališče.

5. Polnilne postaje za električne avtomobile so vsepovsod.

V Sloveniji razdalje niso velike, celo med najbolj skrajnimi deli države, in jih sodobni električni avtomobili zmorejo prevoziti brez ustavljanja. Da bi obstali ob cesti s prazno baterijo, ni skrbi. Električne polnilnice v Sloveniji najdete že skoraj povsod: na bencinskih črpalkah, v urbanih središčih, nakupovalnih centrih,  parkirnih hišah in pri ponudnikih namestitev, ki stopajo v korak s časom.

Brezplačni prevozi starostnikov z električnimi avtomobili

V Sloveniji je v kar 80 občinah zaživel Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Prostoferji so prostovoljni šoferji, ki so pripravljeni občasno voziti starejše občane do zdravnika, lekarne ali pa le v trgovino ali pošto. Projekt je še posebno dobrodošel za prebivalce manjših zaselkov, ki nimajo lastnega prevoza, javni promet pa je tudi okrnjen. Več kot 1000 prostoferjev je opravilo dobro delo že za več kot 14.000 ljudi. Odličen preplet medgeneracijskega sodelovanja in trajnostne mobilnosti.

Uberite zeleno pot.

V državi, ki je prva na svetu kot celota postala zelena destinacija, se vse vrti okoli zelene. Na vsakem koraku je mogoče začutiti trajnostno prizadevanje za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Stopite z nami na zeleno pot.

Celoten članek poiščite na spletnem mestu https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/, še več  vsebine pa na spletnih straneh www.slovenia.info in www.slovenia-green.si

Oglejte si tudi