Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Ajdovski gradec - pozno antična in zgodnje krščanska naselbina

Da je bilo območje občine Sevnica poseljeno že v zgodnjih stoletjih našega štetja, pričajo ostanki Ajdovskega gradca. To pristno doživetje pozno antične in zgodnje krščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja našega štetja se nahaja 5 kilometrov iz Sevnice proti Blanci (cesta Sevnica – Krško, po levem bregu reke Save), kjer v naselju Gornje Brezovo zavijete levo proti Lončarjevem Dolu in vse do vasi Vranje sledite usmerjevalnim tablam ob cesti, ki vas pripeljejo do urejenega in označenega parkirišča, primernega tudi za avtobuse. Do vrha Ajdovskega gradca vas loči še 15 minut zmerne hoje po urejeni gozdni poti.

Prva odkritja segajo v leto 1811, ko so domačini na vrhu hriba med razvalinami v gozdu našli rimski nagrobnik in sarkofag. Bogato okrašeno grobnico so prepeljali v graški muzej, nagrobnik pa so vzidali ob vhodu v sevniški grad, kjer je še danes. Nadaljnja odkrivanja so se vršila leta 1890 in v letih 1901-1905.

Podoba Ajdovskega gradca se je bistveno spremenila in dopolnila po letu 1970, ko je Narodni muzej iz Ljubljane pod vodstvom Petra Petruja začel z novimi, sistematičnimi arheološkimi raziskovanji. Izkopavanja, ki so bila končana leta 1986, so že od začetka spremljala tudi konservatorska dela, tako, da so sedaj pozidani vsi odkriti stavbni ostanki. S pozidavami in urejanjem zemljišča je arheološko najdišče preraslo v arheološki park.

Za večje in lažje razumevanje tega mističnega prostora je na gradu Sevnica na ogled film o Ajdovskem gradcu, muzejsko-realistična maketa izvornega izgleda arheološkega parka Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici, ki jo je delno financiral Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru projekta »Ponovno prebujena arheološka najdišča – sodobna interpretacija dediščine kot temelj kulturnega turizma«, z akronimom Rojstvo Evrope. Posebna zahvala pri izdelavi makete gre dr. Timoteju Knificu iz Narodnega muzeja Slovenije za vse podatke in strokovno pomoč, ter replike predmetov najdenih ob arheoloških izkopavanjih, katerih original se nahaja v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Vse to si lahko ogledate v odpiralnem času gradu. Več informacij o vodenih ter animiranih ogledih Ajdovskega gradca bomo z vami z veseljem delili v našem TICu. 


Dobrodošli pri nas!

KŠTM SEVNICA

Doživljaj, turistična agencija Posavje

07 81 65 462, 051 680 287Oglejte si tudi