Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Po Poti za srce

Planinsko društvo Polet Šentrupert je za 15. februar načrtovalo redni mesečni izlet – odpravili naj bi se na pohod na Porezen, a nam jo je zagodlo vreme. Namesto na Gorenjsko smo se osem dni kasneje odpravili na Primorsko.
Še v sredo pred načrtovanim nedeljskim potepom je bilo le nekaj čez deset prijavljenih planincev, vendar smo v nedeljo tudi zaradi obljubljenega lepega vremena napolnili avtobus.
Na pot smo se odpravili že zgodaj zjutraj in v Ljubljani, kjer smo pobrali zadnje planince in našega vodnika Marjana, ki je predlagal in pripravil to pot, smo se prešteli: bilo nas je 47.

Z avtobusom smo se odpeljali proti Kopru. Opazovali smo škodo, ki jo je povzročil žled na drevju in veliko novo „jezero“ na Planinskem polju. V Kopru smo zavili proti Marezigam in se ustavili v od Kopra šest kilometrov oddaljeni vasi Vanganel. Ime kraja naj bi izviralo iz italijanske besede »vanga« (lopata).
Pot za srce je krožna pot in poteka od Vanganela do Marezig in nazaj po drugi poti do Vanganela, označena pa je z rdeče-modrimi srci. Pot je večinoma potekala po kolovozih, gozdnih stezah, nekaj je bilo tudi asfalta in makadamskih poti. Večkrat smo prečkali plitke struge potokov in opazovali majhne slapove. Občudovali smo Vanganelsko jezero, nasade vinogradov, oljk in prve cvetove na drevju in grmičevju. Že kmalu nas je pozdravilo tudi sonce in zdelo se je, da je pomlad tik pred vrati. V slabih dveh urah smo dosegli našo najvišjo točko poti v kraju Marezige. Sledil je seveda obvezen postanek.
Pred spomenikom marežiškemu uporu in žrtvam NOB se je odpiral lep pogled proti Šavrinskemu gričevju in Kopru s širšo okolico. V daljavi se je bleščalo morje in na drugi strani beli vrhovi Karnijskih Alp in Dolomitov. Videli smo tudi Trst in ugotavljali, da je kar blizu Kopra.
Po okrepčilu v bližnji gostilni, kjer smo seveda pokusili domači refošk, po katerem je kraj poznan, smo se spustili nazaj proti Vanganelu. Pot ni bila strma in prenaporna ter ravno pravšnja za nabiranje kondicije za bolj zahtevne pohode, ki jih načrtujemo spomladi in poleti.
V Vanganelu smo se še okrepčali v najbližjem gostišču in se nato pozno popoldne odpravili proti domu. Veseli smo bili novi doživetij in prelepega vremena.

 

tekst: Martina Ruperčič
slike: Martina Ruperčič in Martin Železnik

Oglejte si tudi