Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

25. Mednarodni festival ustnih harmonik "ah, TE ORGLICE" vabi v Mokronog

V Mokronogu bodo spet zvenele orglice

   Zadnjo soboto v februarju praznujemo SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK, ko se v Mokronogu odvija tradicionalni mednarodni festival »ah, TE ORGLICE«. Letošnji festival se bo odvijal v dveh delih, saj bodo ljubitelji tega malega inštrumenta lahko poleg večernega prisluhnili tudi spletnemu koncertu. Skupaj bo na obeh delih sodelovalo 34 solistov in skupin iz sedmih držav.

25. Mednarodni festival ustnih harmonik »ah, TE ORGLICE« se bo odvil v soboto, 24. februarja 2024. Program koncerta je sestavlja programska komisija, ki jo vodi uveljavljeni glasbenik Miro Božič, kot člana sta sodelovala Tatjana Mihelčič Gregorčič in Miro Dizdar. V Mokronogu se bo tako kot doslej odvijal osrednji večerni koncert, na katerem se bodo letos predstavili vsi prijavljeni orgličarji oz. skupine. Skupaj bodo obiskovalci prisluhnili 22 nastopajočim iz Slovenije, Hrvaške in Poljske, med njimi bodo dolgoletni prijatelji festivala, nekaj se jih bo v Mokronogu predstavilo prvič.

Sočasno z večernim dogajanjem v Mokronogu se bo odvijala tudi premiera spletnega koncerta, na katerem bo zaigralo 19 solistov in skupin iz Slovenije, Nemčije, Finske, Rusije in Kolumbije. Tudi spored spletnega koncerta je pripravila komisija, ki je nastope razdelila v tri programske sklope. Spletni koncert bo mogoče spremljati na YouTube kanalu JSKD OI Trebnje.

Na obeh delih letošnjega festivala bo tako sodelovalo 33 orgličarjev in skupin iz sedmih držav, od tega se jih bo šest predstavilo tako na koncertu v Mokronogu kot tudi na spletnem koncertu. V okviru letošnjega festivalskega dogajanja se bo sicer v oktobru, ko bi svoj rojstni dan praznoval idejni oče festivala Stane Peček, odvil še en koncert, takrat s povabljenimi gosti.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "ah, TE ORGLICE" želijo organizatorji orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in povezati orgličarje in skupine iz Slovenije in iz tujine. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje ter ob finančni podpori Občine Mokronog - Trebelno in pokroviteljev.

Oglejte si tudi