»Rdeča nit letošnjega ocenjevanja je zelo dobra kakovost domačih marmelad in džemov,« je ugotovila senzorična komisija, ki je pred 2. mednarodnim Festivalom MARMELADA 2014 v Šentrupertu ocenila več kot 100 vzorcev. Prav z vsemi marmeladami se bodo na festivalu, ki bo v Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu, v soboto, 4. oktobra 2014, lahko posladkali obiskovalci.
»V Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu ohranjamo različne šege in navade, na novo spoznavamo stara znanja, del njih zagotovo je tudi shranjevanja sadja v različnih oblikah, med njimi seveda tudi marmelade. Prav tako imamo zasajen sadovnjak iz starih sadnih sort, gre za visokodebelna drevesa iz plodov katerih lahko skuhamo odlične marmelade,« je na predstavitvi ocenjevanja in dogajanja na Festivalu MARMELADA v Deželi kozolcev poudaril župan Občine Šentrupert Rupert Gole.
Strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani je na letošnjem ocenjevanju marmelad ocenila 105 vzorcev, petino več kot lani. Med najbolj drznimi so bili bučna marmelada s čilijem, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov chatney in marmelada iz rdeče pese z medom.
»Opazen je trend izboljševanja kakovosti, kar se kaže v večjem številu zlatih medalj in zmanjšanju števila vzorcev, ki so ostali brez medalje,« je ugotovitve komisije strnil dr. Rajko Vidrih. Na festivalski soboti bodo tako izdelovalcem marmelad podelili 41 zlatih, od tega je bilo deset popolnih, 29 srebrnih in 23 bronastih priznanj.




