Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Rjavi medved v lovišču LD Šentrupert

Lovci smo pri svojem delu v lovišču evidentirano ugotovili, da se na območju lovišča LD Šentrupert trenutno zadržuje vsaj sedem rjavih medvedov.

Glede na opazovanja, ki jih v okviru nalog varstva, gojitve in lova divjadi opravlja LD Šentrupert, je bil medved nazadnje opažen v Cirniški dolini.  Glede na to, da rjavi medved na dan oziroma ponoči lahko prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, prebivalce in obiskovalce gozda obveščamo na povečano možnost srečanja z rjavim medvedom. 

Obiskovalcem priporočamo, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda in prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z medvedom. Sleherni uporabnik naravnega bivalnega prostora rjavega medveda - gozda tudi sam z odgovornim ravnanjem zmanjšuje možnosti neposrednega stika s konfliktno živaljo.  Obiskovalci naj se poslužujejo poti, v okolici domov naj ne bo dostopnih organskih virov hrane za medvede, kot so smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti, saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom.

Informacije o rjavem medvedu, o načinih njegovega obnašanja ter o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko najdete v gradivih na spletnih straneh www.medvedi.si in/alihttp://www.zgs.gov.si/slo/delovna-podrocja/gozdne-zivali-in-lovstvo/zgibanke-plakati/index.html.


LD Šentrupert 

Oglejte si tudi