Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
11°C
SRE.
24°C
10°C
Oceni objavo

Odlaganje komunalnih odpadkov

Spoštovane občanke in občani.

Zunanja podoba občine je pogosto odraz odnosa občanov do javne infrastrukture, ter tudi in predvsem odnosa do narave in okolja. S tem mislimo na neodgovorno ravnanje tistih občanov, ki v naravo odlagajo odpadke vseh vrst. To je pri ekološkem otoku ob cesti, ki pelje z Vrha proti Malim Selom, nedavno opazil tudi občan, ki nas je na to opozoril.

Odgovoren odnos do odpadkov se začne pri vsakem posamezniku doma. Odlaganje odpadkov kamorkoli je najdražji način ravnanja z odpadki in tudi najmanj prijazen do okolja. Če odpadke dosledno ločujemo, varujemo okolje in s tem tudi varčujemo. Z doslednim ločevanjem tako zmanjšujemo:

  • količine odpadkov, ki se odlagajo,
  • stroške ravnanja z odpadki,
  • količino energije, ki je potrebna za proizvodnjo novih izdelkov,
  • onesnaževanje okolja in porabo naravnih virov oz. surovin ter prihranimo dragocen deponijski prostor.

Kljub temu, da smo manjša občina, imamo privilegij, razmeroma neokrnjeno naravo. Neodgovorno obnašanje posameznikov, ki se prične s posameznimi odlaganji odpadkov v naravo, ter nedovoljenim kurjenjem odpadnih materialov v naseljih, pa ta privilegij zmanjšuje in  lahko vodi tudi do večjih ekoloških katastrof.

Odvoz odpadkov se v občini Šentrupert vrši skladno z 9., 10., 11. in 13. členom Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Uradni list RS, št. 33/17 in 60/18) kjer je navedeno, da se mora odvoz odpadkov vršiti:

  • za mešane komunalne odpadke vsaj enkrat mesečno,
  • za biološko razgradljive odpadke vsaj enkrat na14 dni,
  • za mešano komunalno embalažo vsaj enkrat na 14 dni,
  • za papirno embalažo vsaj enkrat na 14 dni in
  • za stekleno embalažo vsaj enkrat mesečno.

 Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Šentrupert (Uradni list RS, št. 109/13, 2/17 in 43/17) v svojem 5. členu predpisuje pogostejšo frekvenco odvoza odpadkov:

  • za mešane komunalne odpadke na 3 tedne,
  • mešano komunalno embalažo vsak drugi teden in
  • biološke razgradljive odpadke vsak teden.

Odvoz odpadkov po kriterijih, predpisanih v Odloku ( in 1x tedensko za papirno embalažo ter vsak drugi teden za stekleno embalažo), izvaja JP Komunala Trebnje d.o.o., na podlagi v naprej sestavljenega urnika, ki velja za celotno leto. Tak urnik v tiskani obliki prejmete občani na dom ob koncu, oz. začetku koledarskega leta.

Ugotovljeno je bilo tudi, da nekatera gospodinjstva, ki bi morala imeti lastne zabojnike, teh še vedno nimajo. V kolikor ste med njimi, vas prosimo da si zabojnike za odvoz odpadkov uredite čimprej, v nasprotnme primeru bo v skaldu s svojimi pristojnostmi ukrepal Medobčinski inšpektorat.

Občinska uprava Občine Šentrupert zato poziva vse občane k odgovornemu ravnanju in obnašanju.

To pomeni, da vestno ločujete odpadke, in jih odlagate v za to namenjene zabojnike na ekoloških otokih. Kosovni odpadki na ekološke otoke ne sodijo, zato vas prosimo, da jih odpeljete na deponijo Globoko v Trebnje, v kolikor pa sami nimate te možnosti, pokličite JP Komunala Trebnje d.o.o., na tel. št. 07 348 18 22.

JP Komunala Trebnje d.o.o., vam bo zagotovilo odvoz, saj 1 x letno poteka tudi brezplačen odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev na klic uporabnika.

Hvala pa tudi vsem tistim občankam in občanom, ki navodila dosledno upoštevate in na nevestna ravnanja opozarjate. 

                                                                                          Občinska uprava Občine Šentrupert

Oglejte si tudi