Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
0°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Obvestilo policijske postaje Šentilj

Spoštovane občanke in občani občine Šentilj!

Poleti se nas veliko odpravi na krajše ali daljše počitnice. Da bi poletni oddih preživeli čimbolj prijetno in varno, vam policisti svetujemo, da še pred odhodom od doma poskrbite za nekaj osnovnih zaščitnih ukrepov.

S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine  ipd. Objavljamo nekaj koristnih nasvetov in priporočil, saj lahko za varnost svojega premoženja največ naredite sami.

Vlomilci so čedalje bolj predrzni ali nasilni. Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. V kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno.

Objavljamo nekaj koristnih nasvetov in priporočil, saj lahko za varnost svojega premoženja največ naredite sami.

V kolikor vas ni doma več dni zaklenite vrata in zaprite okna, vklopite alarmno napravo. Ključev ne puščajte na mestih, kot je nabiralnik, predpražnik, lončki za rože. Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Prosite sosede, prijatelje ali sorodnike, da vzpostavijo občutek, da je nekdo doma, zato te osebe prosite, da pri vas doma redno praznijo nabiralnik, spreminjajo lego rolet in žaluzij, parkirajo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru, se občasno nahajajo na vaši terasi oziroma parceli. O svoji odsotnosti ne objavljajte na družbenih omrežjih. Doma parkirana vozila zaklenite, ter varno shranite dokumente in ključe. Z vidnih mest umaknite vrednejše stvari. Na hiši namestite senzorsko luč. V okolici hiše ne puščajte lestev oziroma orodja, ki bilo storilcem lahko v pomoč pri vlamljanju. Doma ne hranite večje količine denarja. Če vas zvečer ni doma, puščajte v hiši prižgano luč, da bo dajala videz, da je nekdo doma.

Če kljub vsemu postanete žrtev kaznivega dejanja vloma, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Poskušajte ohraniti kraj kaznivega dejanja čim bolj nedotaknjen, ob tem pa bodite pozorni na pojav sumljivih vozil in oseb, ki ne sodijo v domače okolje in o tem obveščajte policijo.

Igor Kopecky
Vodja policijskega okoliša
višji policist I

Oglejte si tudi