Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Koncert stare glasbe na gradu Cmurek

V soboto, 26. junija 2015, ob 20:30, bo grad Cmurek gostil vrhunske glasbenike in po dvoranah bo odmevala glasba Johanna Melchiorja Molterja. Dogodek je del festivala stare glasbe Seviqc Brežice in bo šel v slast tako ljubiteljem klasične glasbe kot tudi drugim ljubiteljem umetnosti.

O Festivalu Seviqc Brežice

Festival Seviqc Brežice že od svojih začetkov, leta 1982, gosti vrhunske umetnike in umetnice, ki koncerte na avtentičnih instrumentih posameznega obdobja, odigrajo v prostorih slovenske kulturne dediščine. Poleg Brežic, ki so rezidenčna občina festivala, se Seviqc Brežice vsako leto poda po celotni Sloveniji in obiskovalcem nudi tudi ugoden avtobusni prevoz iz Ljubljane. Letošnji koncerti se bodo med drugim odvili na naslednjih lokacijah: Grad Brežice, Francoski inštitut v Sloveniji, Grad Grad, Grad Cmurek, Grand hotel Rogaška, KKC Dolenjske Toplice, Grad Pišece, Stara grofija Celje, Župnijska cerkev Marije Vnebovzete Olimje, Cerkev Sv. Jakoba Kamnik, Nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki, Bistriški grad Slovenska Bistrica, Hudičev turn Soteska, Grad Turjak in še v nekaterih drugih zanimivih ter zgodovinsko pomembnih prostorih.

 

O ansamblu Camerata Bachiensis

Za koncert na gradu Cmurek je bila izbrana glasbena skupina z imenom Camerata Bachiensis, ki jo sestavljajo Julia Kirchner (sopran), Anne Kaun (violina), Friederike Lehnert (violina), Magdalena Schenk-Bader (violina, viola), Isolde Winter (čelo), Philipp Weihrauch (čelo, violone), Roberto De Franceschi (oboa, flavta) in Julia Chmielewska (čembalo).

Ansambel za staro glasbo Camerata Bachiensis iz Leipziga uživa v predstavljanju izvrstnih del manj znanih skladateljev. Na gradu Cmurek bodo izvedli jubilejni koncert, posvečen skladatelju Johannu Melchiorju Molterju, ki spada med "pozabljene skladatelje" 18. stoletja. Glasbeniki se bodo v Sloveniji izobraževali in izpopolnjevali na šestdnevni umetniški rezidenci na Goričkem, ki jo sofinancira Evropska komisija, organizira pa jo zavod Ars Ramovš skupaj z drugimi mednarodnimi partnerji.


O skladatelju Johannu Melchiorju Molterju

Johann Melchior Molter (1696-1765) se je rodil v Turingiji v osrednji Nemčiji in je služboval kot violinist ter kasneje kot "Hofkapellmeister" (dvorni kapelnik) v Eisenachu in Karlsruheju. Na dveh intenzivnih potovanjih v Italijo se je seznanil s pomembnimi osebnostmi, kot sta bila A. Vivaldi in A. Scarlatti, in ta srečanja so pustila pečat na njegovem glasbenem slogu. Molter je zapustil bogat opus, ki je večinoma preživel do danes zahvaljujoč dejstvu, da je bil njegov sin prvi knjižničar dvorne knjižnice v Karlsruheju.

Camerata Bachiensis so vzeli Molterjevo 250. obletnico smrti kot priložnost za obuditev njegove glasbe, s čimer želijo pokazati, da le-ta lahko še vedno zapelje ušesa in srca poslušalstva 21. stoletja.

 

Vstopnice so že v prodaji, in sicer:

- z naročilom na www.seviqc-brezice.si,

- na prodajnih mestih Eventim SI in www.eventim.si,

- ter v Muzeju norosti (pokličite na 031 238 877)

 

Aktivnosti Muzeja norosti spremljajte na: www.facebook.com/norostnameji

Oglejte si tudi