Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Obvestilo podjetja Saubermacher: obvezno ločevanje biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada

Pri vsakodnevnih aktivnostih in zadovoljevanju osebnih potreb v gospodinjstvih nastajajo tudi biološko razgradljivi kuhinjski odpadki ter zeleni vrtni odpad, kot so: zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke, odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel.

Skladno z Uredbo o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (Ur.l.RS, št. 39/10) mora povzročitelj kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada iz gospodinjstva te odpadke prednostno hišno kompostirati v hišnem kompostniku.

V kolikor povzročitelj iz gospodinjstva ne kompostira kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada sam, mora te odpadke prepuščati izvajalcu javne službe v zabojniku za zbiranje teh odpadkov.

Biološke odpadke je strogo prepovedano odvajati v kanalizacijske sisteme, greznice, nepretočne greznice, neposredno v vode ali jih odlagati v zabojnike za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, papirja, steklene embalaže ali mešane embalaže!

Ker v zadnjem času ugotavljamo neprimerno odlaganje bioloških odpadkov predvsem v zabojnike za mešane komunalne odpadke, vse povzročitelje biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada pozivamo, da si uredijo lastno hišno kompostiranje ali pa priskrbijo ustrezno posodo za ločeno zbiranje teh odpadkov.

Več informacij o ravnanju z biološko razgradljivimi odpadki in pravilnem kompostiranju najdete na naši spletni strani (www.saubermacher.si) ali pa nas pokličete na tel. št. 02/620-23-00, kjer lahko uredite tudi vse potrebno, da si priskrbite lasten zabojnik za zbiranje bioloških odpadkov.

V prilogi obračunski podatki za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki za mesec marec 2022.

Oglejte si tudi