DANES
22°C
14°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Občina Šempeter - Vrtojba prejela zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti

Občina Šempeter - Vrtojba je na letni konferenci Zlati kamen 2024, ki je del istoimenskega projekta za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave, prejela priznanje Zlati ISSO certifikat, ki potrjuje razvojno odličnost in doseganje standarda občine dobrega življenja. Med slovenskimi občinami se je Občina Šempeter - Vrtojba uvrstila na visoko 6. mesto.

Zlati kamen je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, kjer si izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih ter dobrih praksah izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki gospodarstva kot tudi vladni predstavniki. Je edini dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Dogodek je potekal 19. marca 2024 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Na dogodku so razglasili razvojno najbolj prodorne občine Slovenije in podelili ISSO certifikate.

Izhodišče za podelitev certifikata so konkretni in merljivi podatki, združeni v Indeks ISSO. Indeks ISSO je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo razvitosti občine. Spremlja demografska gibanja, učinkovitost delovanja občine, dinamiko gospodarskega razvoja, stanje na trgu dela in na področju izobrazbe, življenjski standard, stopnjo socialne kohezije in stopnjo okoljske ozaveščenosti v občini.

Občina Šempeter - Vrtojba je to leto na podlagi vseh navedenih kazalnikov na 6. mestu med vsemi slovenskimi občinami. S tem se je uvrstila med občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja. Uvrstitev občini prinaša ZLATI ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2024.

1/2


Sestavljeni indeks je izračunan iz 54 kazalnikov z osmih vsebinskih področij. Občina Šempeter - Vrtojba se z več kazalniki uvršča na najvišja mesta med slovenskimi občinami. Na področju trga dela je na 2. mestu z vrednostjo indeksa, ki presega povprečje za 44 odstotkov. Glede na kazalnike izobrazbe je občina na 9. mestu, vrednost indeksa je tu za 46 odstotkov nad povprečjem. Indeks za gospodarstvo in podjetniško dinamiko občino uvršča na 3. mesto, indeks pa je nad povprečjem za kar 101 odstotek, na področju proračunske učinkovitosti pa je občina na 11. mestu v med vsemi slovenskimi občinami.


Oglejte si tudi