Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Zagotavljanje varne in pravilne uporabe zdravil

Že v 12. stoletju je bila z dekretom cesarja Friderika II. odgovornost za zdravljenje (pristojnost zdravnika) ločena od odgovornosti za izdelovanje in izdajanje zdravil (pristojnost farmacevta). Vseeno pa ne smemo pozabiti, da je pravilna in varna uporaba zdravila odvisna predvsem od nas samih.

KAJ JE ZDRAVILO?

Zdravilo je zdravilna snov, ki se v primerni farmacevtski obliki (tableta, kapsula, injekcija, …) uporablja za zdravljenje. Za zdravila pravijo, da so zgolj vrhunski izdelek in postanejo zdravila šele takrat, ko jih pravilno (v skladu z navodili zdravnika oz. farmacevta) ter varno uporabljamo.

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI ZDRAVLJENJU Z ZDRAVILI?

Vedno si moramo zapomniti ime zdravila in medicinskega pripomočka ter tudi zdravil, ki smo jih kupili brez recepta. Najbolje je, da si jih zapišemo. Pomembno je, da zdravila jemljemo dosledno (ob predpisani uri in ves čas zdravljenja), prav tako pa moramo pri jemanju upoštevati posebnosti določenih zdravil (npr. jemanje na prazen želodec ali tešče, jemanje s hrano ali po jedi). Pred uporabo zdravila moramo vedno preveriti tudi rok uporabnosti.

 

KAJ STORITI, ČE POZABIM VZETI ZDRAVILO?

Zelo pomembno je, da predpisana zdravila jemljemo ves čas zdravljenja, vseeno pa se nam včasih lahko zgodi, da zdravilo pozabimo vzeti. V tem primeru imamo na voljo dve možnosti:
    – če je od pozabljenega odmerka minil krajši čas, moramo zdravilo vzeti čim prej,
    – če se že bliža čas naslednjega odmerka zdravila, pa pozabljeni odmerek enostavno izpustimo ter ob predvidenem času vzamemo naslednji odmerek. Nikoli naslednjega odmerka ne podvojimo, ampak vzamemo le predpisani odmerek!


KAKO SI ORGANIZIRATI JEMANJE VEČ ZDRAVIL HKRATI SKOZI DALJŠE OBDOBJE?

Predstavljajmo si, da moramo vsak dan vzeti pet različnih zdravil, vsako ob drugi uri. Zagotovo nam bo to čez čas pričelo predstavljati težavo, saj včasih ne bomo vedeli, ali smo tisti dan zdravilo že vzeli ali ne. Kako si torej organizirati jemanje več zdravil hkrati ter ob tem poskrbeti, da bomo zdravila jemali v skladu z navodili o pravilnem jemanju, a nam hkrati to ne bo predstavljalo večje obremenitve?


Težavo najlažje rešimo s posodico za tablete ali dozirnikom, kamor si zdravila sproti pripravljamo. Na voljo so različni dozirniki (dnevni, tedenski), ki so razdeljeni na posamezne predalčke. Vsak predalček je označen (po dnevih ter po delih dneva), namen oznak pa je, da nam olajšajo jemanje zdravil. S pomočjo dozirnika bomo tako vedeli, katero tableto moramo vzeti zjutraj in katero zvečer, prav tako pa bomo hitro videli, če smo tisti dan zdravilo že vzeli ali ne.


Pri polnjenju posodic za tablete pa moramo biti pozorni na to, da dnevno posodico polnimo le za en dan, tedensko pa le za en teden. Če bomo v dnevno posodico napolnili tablete za ves teden, v tedensko pa tablete za ves mesec, bomo kaj hitro pozabili, ali smo tisti dan tableto že vzeli ali ne, s tem pa bo posodica izgubila svoj namen. Prav tako pa ne smemo pozabiti, da veljajo za zdravila v dozirniku enaka pravila shranjevanja kot za zdravila v pretisnih omotih. Shranjevati jih moramo v skladu s pogoji, kot jih navaja proizvajalec (v suhem in temnem prostoru pri temperaturi do največ 25 °C).

 

KAKO PRAVILNO SHRANJUJEM ZDRAVILA, DA ZAGOTOVIM NJIHOVO VARNOST IN UČINKOVITOST?

Pomembno je, da zdravila shranjujemo v skladu s pogoji, ki jih navaja proizvajalec. Ti pogoji se med zdravili razlikujejo, vedno pa so zapisani na škatlici in v navodilih za uporabo, ki so priložena zdravilu. Pred prvo uporabo zdravila zato vedno preberemo navodila za uporabo ter se seznanimo s pogoji shranjevanja, zelo pomembno pa je, da vsa zdravila vedno shranjujemo nedosegljiva otrokom!

 

Če moramo zdravila shranjevati pri sobni temperaturi, jih shranjujemo na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Zdravil nikoli ne shranjujemo v prostorih, kjer prihaja do nihanja temperature ter vlage (npr. kuhinja ali kopalnica). Za shranjevanje je primerna polica na hodniku, v spalnici ali v dnevni sobi.

Če moramo zdravila shranjevati v hladilniku, jih shranjujemo ločeno od hrane, najbolje v plastični posodi s pokrovom, ki ga otrok ne more odpreti. Zdravil nikoli ne shranjujemo v zamrzovalniku, saj lahko zamrzovanje poškoduje zdravilo ter ga napravi neuporabnega.

 

KAJ STORITI Z NEUPORABLJENIMI, ZAPADLIMI ZDRAVILI?

Če je zdravilu potekel rok uporabe, ga ne smemo več uporabljati. Zdravila prav tako ne smemo uporabljati, če smo na njem opazili spremembo barve, vonja ali okusa. To je namreč znak, da zdravilo ni več uporabno in da lahko njegova uporaba za nas predstavlja nevarnost za zdravje. Nepravilno odvržena zdravila predstavljajo obremenitev za okolje, zato zdravil nikoli ne odvržemo v smeti ali v straniščno školjko, ampak jih odnesemo v lekarno oziroma v zbirni center.

 

V lekarno lahko vrnemo neuporabna zdravila v trdnem stanju (tablete, kapsule ali svečke), ki so zaprta v originalni embalaži. Prav tako lahko v lekarno vrnemo tudi odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin, tudi kreme, sirupe in kapljice. Vsa zdravila lahko odnesemo tudi do najbližjega zbirnega centra, kjer jih bodo prevzeli ter ustrezno uničili. Na Koroškem je teh centrov kar osem. Lokacije zbirnih centrov z njihovimi kontakti lahko najdete na tej povezavi.

Povezave

Koroška lekarna

Oglejte si tudi