Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

V OKTOBRU TUDI RAVNE ODETE V ROŽNATO

Letošnji rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, bo zaznamovalo geslo »Dotik pove največ«, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, najpogostejši obliki raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2017 v Sloveniji zbolelo 1399 žensk in deset moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre; to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.

Statistika kaže, da smo Korošice z Raven na Koroškem dobro obveščene in skrbimo za preventivo, smo osveščene in se na tem področju izobražujemo, posebej ta mesec pa zavedanje, da je preventiva dobra priložnost obvladovanja te bolezni, še dodatno krepimo.

Zaradi hitrega načina življenja se premalo zavedamo velikega pomena vsakodnevne skrbi zase, za svoje zdravje, zato smo v okolju nanizali opomnike, ki nas bodo na naših vsakodnevnih poteh opozarjali, da ne smemo pozabiti nase. Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, Koroško društvo za boj proti raku, Koroški medgeneracijski center in Občina Ravne na Koroškem na pobudo Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna že četrto leto zapored nadaljujejo z okraševanjem dreves v rožnate dekoracije in s tem z ozaveščanjem občanov in občank o raku dojk.

Rožnata drevesa v Grajskem parku in centru mesta na Ravnah so dobila novo podobo. Prav tako tudi drevesa v Kotljah, na različnih lokacijah pa so ob rožnatih dekoracijah na voljo tudi informativna in zdravstveno-vzgojna gradiva.

Vzemite si čas zase in z roza pentljo podprite naš skupni boj proti raku dojk.

ZAVEDAJMO SE POMENA SKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE TUDI KO SMO ZDRAVI!

Oglejte si tudi