Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
4°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ravne na Koroškem tudi letos odete v rožnato

V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk že 25 let osveščajo o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

Na Ravnah na Koroškem smo se jim z osveščanjem pridružili v letu 2017. Statistika kaže, da smo Korošice z Raven na Koroškem dobro obveščene in skrbimo za preventivo, smo osveščene in se na tem področju izobražujemo, posebej ta mesec pa zavedanje, da je preventiva dobra priložnost obvladovanja te bolezni, še dodatno krepimo.

Aktivnosti ob rožnatem oktobru združimo Občina Ravne na Koroškem in Koroški medgeneracijski center ter NIJZ OE Ravne. Drevesa, ki smo jih 1.10.2022 ovijali v rožnato blago s pletenimi in drugimi roza dodatki,  kar kličejo mimoidoče, da si pogledajo, kaj se dogaja. Na lokacijah pri Zdravstvenem domu Ravne in v mestnem središču so jih opremili tudi z informativnimi žepki z zdravstveno-vzgojnim gradivom in rožnatimi pentljami, ki so na voljo mimoidočim in opozarjajo na pomen osveščanja o raku dojk. Koroški medgeneracijski center je poskrbel za drevesa v Grajskem parku na Ravnah, v Kotljah in na Čečovju, NIJZ enota Ravne za drevesa okoli Zdravstvenega doma in klopce v Grajskem parku. Na različnih lokacijah v mestu najdete rožnate pentlje in roza kamenčke, ki so jih pobarvali otroci OŠ Koroških jeklarjev in POŠ Kotlje. Veliko luštnih in zanimivih rožnatih izdelkov so izdelali tudi v Vrtcu Ravne. Čevlje v rožnato barvo pa pobarvali na Komunali Ravne. 

 

V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk že 25 let osveščajo o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka. Združenje Europa Donna Slovenija v letošnjem letu praznuje 25 let svojega delovanja. Že 25 let povezujejo zdrave ženske, bolnice in njihove svojce, zdravnike in strokovne organizacije ter podpornike. Z različnimi akcijami in dogodki osveščajo o raku dojk in rakih rodil in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni ter si prizadevajo za celostno obravnavo bolnic z rakom dojk in raki rodil, učinkovito zdravljenje, ustrezno rehabilitacijo in psihosocialno podporo bolnicam in njihovim svojcem. Pomemben del njihovih dejavnosti predstavlja pomoč v stiski bolnicam, njihovim svojcem in prijateljem. Pomoč je na voljo prek svetovalnih telefonov, elektronske pošte in osebnih svetovanjih na sedežu združenja. Bolnicam in njihovim svojcem je na voljo tudi strokovna psihosocialna podpora v okviru programa Roza, ki jim pomaga pri soočanju z diagnozo ter med in po zdravljenju bolezni.

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo pa je 433 žensk in 10 moških. Preživetje žensk z diagnozo rak dojk se povečuje, petletno preživetje žensk, ki so zbolele v obdobju 2014-2019, je 87,3 odstotkov. Število žensk, ki so se zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojke, je v Sloveniji več kot 19.000.

Številne raziskave kažejo močno povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje primerne telesne mase so tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje, ki jih sprejemamo vsak dan za svoje zdravje v prihodnosti.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke.

Tudi letošnje aktivnosti potekajo pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj je prav, da se poudari, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.

Vzemite si čas zase in z roza pentljo podprite naš skupni boj proti raku dojk.

ZAVEDAJMO SE POMENA SKRBI ZA SVOJE ZDRAVJE TUDI KO SMO ZDRAVI!

Oglejte si tudi