Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

10 let sodelovanja z velikovško šolo

Osnovna šola Koroški jeklarji že deseto leto zapored sodeluje z velikovško šolo. V četrtek, 6. novembra, so jih obiskali gostje iz Avstrije. Začetki skupnega sodelovanja z omenjeno šolo segajo že v leto 2004. Z njimi so sodelovali že na različnih področjih, in sicer na športnem, likovnem, glasbenem in jezikovnem področju.

 

Tema letošnjega skupnega sodelovanja je bila ekološko obarvana, zato so Koroški jeklarji gostom ob sprejemu najprej pokazali eko film, ki so ga posneli na njihovi šoli in s katerim so gostom predstavili, kako na šoli ločujejo odpadke.

 

Mladi so rešili dve dvojezični anonimni anketi, in sicer o ločevanju odpadkov v njihovih gospodinjstvih in o zdravem življenjskem slogu. Obiskovalce so odpeljali tudi na regionalni center za ločevanje odpadkov, KOCEROD, d. o . o, kjer so jim na izredno zanimiv in hkrati zelo poučen način predstavili ločevanje odpadkov.

 

Takoj ob samem srečanju oziroma sprejemu jih je pozdravil tudi ravnatelj OŠ Koroški jeklarji Aljaž Banko. Z dvema živahnima pesmima se jim je pod vodstvom učiteljice Suzane Makič predstavil tudi šolski otroški pevski zbor. Goste so odpeljali še v Koroški medgeneracijski center, kjer so jih prisrčno sprejeli in jih tudi lepo pogostili.

 

»Z velikovškimi učenci so preživeli lep in poučen dan in komaj že čakamo na december, ko jim bomo vrnili obisk v Velikovcu,« so povedali mladi iz ravenske osnovne šole.

 

O samem projektu pa je spregovorila tudi vodja projekta Tina Čapelnik, povedala je sledeče: »Projekt je poimenovan Šolsko partnerstvo med OŠ Koroški jeklarji in Gimnazijo Alpe-Jadran v Velikovcu. V projekt so vključeni učenci od 7. do 9. razreda, ki se učijo nemščine kot drugega tujega jezika. Sodelovanje poteka v obliki 2-dnevnega srečanja. Letošnje sodelovanje temelji na pridobivanju informacij o ravnanju z odpadki v obeh krajih, ki v projektu sodelujeta (Ravne, Velikovec), in njihovi primerjavi ter spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri otrocih in mladostnikih v Avstriji in Sloveniji. Ob zaključku srečanj bomo izdali dvojezični priročnik (tako v elektronski kot klasični obliki), ki bo vključeval slovar z izrazjem, vezanim na varovanje okolja. Priročnik bo pedagoška novost. V projektu je združenih več vrst sodelovanja, in sicer medpredmetno, medgeneracijsko, sovrstniško, sodelovanje s strokovnimi institucijami …

 

V projekt je zelo vpeto tudi lokalno okolje (Občina Ravne, ki nam nudi finančno podporo, lokalni radio, Koroški medgeneracijski center …). Poleg širjenja okoljske ozaveščenosti želimo s projektom izboljšati tudi jezikovne zmožnosti učencev.«

 

Oglejte si tudi