JUTRI
21°C
4°C
SOB.
21°C
5°C
Oceni objavo

SKORAJ 30 ŠIVILJ NA RAVNAH BO ZAŠILO 5000 ZAŠČITNIH MASK

Na nedavni poziv štaba Civilne zaščite Občine Ravne na Koroškem, pod poveljstvom Branka Kakerja se je v kratkem času odzvalo skoraj 30 prostovoljk šivilj, ki bodo v najkrajšem možnem času izdelale zaščitne maske za vsa gospodinjstva na Ravnah.

Po modelu, ki ga je pripravila šivilja Lucija Kotnik (LK šiviljstvo s. p. ), ki je tudi prijazno priskočila na pomoč z mentorstvom in praktičnim prikazom izdelave mask, ter že sama izdelala in donirala do danes preko 200 pralnih bombažnih mask, zdaj zaščitne maske na svojem domu šiva 27 šivilj prostovoljk. V želji, da bi vsem občanom omogočili dostop do nujnih sredstev in storitev, ter da bi čim bolj zajezili širjenje okužbe in ob dejstvu, da mask na trgu ni, smo se za to odločili po zgledu šivilj v UKC Ljubljana, ki so začele maske šivati zaposlene v tej ustanovi.

Civilni štab Občine Ravne je pozval vse občanke (občane) s spretnostmi šivanja in morebitne dobavitelje potrebnega materiala (po katerem je trenutno povpraševanje izjemno).

Da na Ravnah znamo pomagati drug drugemu potrjuje ob prostovoljkah, ki bodo šivale tudi kopica donatorjev, ki so prispevali potrebno – za kar se jim iz srca zahvaljujemo v imenu vseh ravenčank in ravenčanov. Z veseljem so k projektu 5000 pralnih bombažnih mask, za večkratno uporabo pristopili:

Zadruga Dobrote z. b. o.,

BEMA d. o. o.,

Katapult Trbovlje,

podjetje Lajka Pameče, ki je poskrbelo za ves razrez blaga,

Trgovina Tanci, Marko Kobold s. p. je donirala 5000 vrečk za pakiranje mask,

ter Mercator Javornik, ki je prispeval vrečke za distribucijo blaga in materiala za šivilje.

V imenu poveljnika Štaba CZ Ravne Branka Kakerja, župana dr. Tomaža Rožena in v imenu Občinske uprave - hvala predvsem šiviljam in seveda vsem donatorjem za sodelovanje!

Gre za doma izdelane maske, ki so namenjene predvsem preprečevanju širjenja okužbe. Z nošenjem takih mask torej ščitimo druge, drugi, ki nosijo take maske pa ščitijo nas. Če maske nosijo vsi, je stopnja zaščite visoka.  Doma narejene maske morajo biti iz goste, iz 100-odstotne bombažne tkanine. Če je blago tanko, je treba masko sešiti iz več plasti (3-4).

Zahvala velja tudi neutrudnima prostovoljcema Nebojši Iliću in Jaki Slivniku, ki sta pomagala pri delitvi in organizaciji paketov za šivilje.

Nebojša pa je naš junak že od samega začetka epidemije, saj je sprejel zahtevno vlogo šoferja posebej občutljivega tovora. Brezplačno. In brez pomisleka in s tem dokazal, da je pomagati si eden drugemu, še vedno velika vrednota – kar vliva moč, pogum in daje večji občutek varnosti.

Še enkrat več dokazujemo, da znamo stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno.

Težki časi so, a skupaj zmoremo!


Oglejte si tudi