Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Koledniki s pesmijo od hiše do hiše

Trikraljevsko koledovanje je po izvoru poganska šega, ki je označevala obhode ob prehodu starega v novo leto. Krščanstvo je obrednim obhodom, koledovanju, dalo novo vsebino – pričeli so oznanjati veselo novico, da se je rodil odrešenik sveta, Jezus Kristus.

 

Običaj je bil razširjen in prisoten po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne. Z leti (po drugi svetovni vojni) so nekdaj številni koledniki po naših vaseh in mestih postali redkost. V večini krajev so nazadnje koledovali le še otroci. Bogastvo ohranjenih trikraljevskih koledniških pesmi in raznih besedil, ki jih koledniki - trije kralji povedo, ko pridejo k hiši, pa še vedno priča o razširjenosti koledovanja na Slovenskem.

 

Koledovanje izvira iz rimskih časov, kot star predkrščanski narodni običaj pa se je ohranil do danes in poteka v času okrog novega leta, zlasti med 25. decembrom in 6. januarjem. Koledniki s petjem ali igranjem ljudem, ki jih obiskujejo po domovih, prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika, v novem letu pa jim želijo sreče in zdravja.

 

V zadnjih dvajsetih letih je na pobudo mnogih kulturnih društev po Sloveniji in na pobudo misijonskega središča v Ljubljani običaj koledovanja spet bolj zaživel. Tudi na Ravnah na Koroškem je tako.

 

Koledniki na Ravnah se vsako leto pridružijo vseslovenski trikraljevski akciji, ki ima misijonsko poslanstvo. Za to zbrane darove namenijo za misijone in za druge dobrodelne namene. Običaj koledovanja Kulturno društvo Svitanje s pesmijo od hiše do hiše ohranja že dolga leta. Tudi letošnje leto so številne občane in ostale januarja obiskali koledniki društva ter jim polepšali dan s prepevanjem čudovitih božičnih pesmi.

 

Mlajša skupina otrok (razdeljenih v pet skupinic) je obiskala okoli 130 družin po našem mestu in blagoslovila njihove domove.

 

Skupina starejših, Ravenski koledniki, pa so poleg družin naše občine obiskali še bolnišnico Slovenj Gradec in oba domova starostnikov (Prevalje in Črneče).

 

Ob šegi, ki označuje prehod iz starega v novo leto, na podboje vrat napišejo napis 20+G+M+B+15, ki pomeni leto in začetne črke imen treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja.

 

S praznikom svetih Treh kraljev je konec skrivnostnih dni na prelomu med starim in novim letom in spet se začne resničnost vsakdanjega dela. Konec je strahu pred temo in mrazom, saj je vsak dan daljši od prejšnjega, vsak dan pa je tudi več svetlobe in toplote.

 

Mladi koledniki so koledovanje sklenili z udeležbo na srečanju kolednikov na Ptuju.

Oglejte si tudi