Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

Žalna slovesnost - komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Ob dnevu spomina na mrtve je na pokopališču Barbara potekala žalna slovesnost, ki jo je organizirala Občina Ravne na Koroškem, OO ZZB za vrednote NOB Ravne in Prevalje, Združenje Sever in Društvo veteranov vojne za Slovenijo.

 

Prešernova pesem Memento mori, Spominjaj se smrti, ki jo je recitiral Gašper Verdinek, dijak ravenske gimnazije, je bila uvod v letošnjo komemoracijo.

 

'Danes nas je na pokopališče Barbara pripeljal spomin na naše mrtve prednike. Vsak od nas ima tukaj, pa tudi na pokopališčih drugje, vrsto svojih prednikov, znancev in prijateljev.

Spomin na pokojne je posebej močan do tistih, ki so odšli od nas pred kratkim, in so nam tudi v življenju pomenili veliko, a ni omejen na nekaj posameznikov in, če premislimo, je krog pokojnih, ki smo jih poznali, vendarle velik. Vsi ti živijo v nas in naš odnos do njih je del tega, čemur pravimo večno življenje. Mrtvi živijo v nas in našem spominu, je povedal  predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimiljan Večko.

 

Komemorativno slovesnost ob Dnevu mrtvih pri Barbari izmenjaje organizirata občini Ravne na Koroškem in Prevalje. Današnjo komemoracijo je  pripravila občina Ravne.

 

Tako kot se vsak od nas spominja svojih pokojnih, pa se tudi naša skupnost spominja vseh, ki so v svojem življenju posebej prispevali k družbenem razvoju ali utemeljitvi naše družbe. Posebej velja spomin tistim, ki so s svojim življenjem utemeljevali stebre naše družbe. V zadnjih sto letih je bilo usodnih trenutkov za našo družbo kar nekaj in vsi so bili pospremljeni tudi z žrtvami. Sto let poteka od prve svetovne vojne, ki se ni niti dobro končala, ko so se začeli boji za severno slovensko mejo. Po dvajsetih letih miru se je v Evropi začela druga svetovna vojna in tudi osamosvojitev Slovenije ni bila brez žrtev.

 

Vsem tem žrtvam se danes klanjamo kot družba in v spoštovanju do njih je  spregovoril župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

 

Na koncu slovesnosti sta župana obeh občin Ravne na Koroškem in Prevalje, skupaj s predstavnikoma občinskih organizacij ZB za vrednote NOV položila venec k spomeniku.

 

Žalno koračnico je zaigral, tako kot tudi že uvodno žalostinko, Pihalni orkester Železarjev Ravne.

 

Oglejte si tudi