Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Žalna seja v poklon častnemu občanu

21. maja je na svojem domu v Kotljah umrl Marjan Kolar, častni občan Občine Ravne na Koroškem, pisatelj, publicist, esejist in dolga leta tudi urednik glasil v ravenski železarni.

 

Žalna seja občinskega sveta v poklon častnemu občanu je bila v sredo, 24. maja 2017, v sejni sobi Občine Ravne na Koroškem.

 

Od spoštovanega častnega občana so se ob prisotnosti pisateljeve žene Marije Irme in sina Patrika poslovili župan Občine Ravne na Koroškem, občinski svet, svet Krajevne skupnosti Kotlje ter sodelavci in prijatelji pokojnega.

 

Žalni govor je po zapetih pesmi Koroškega okteta podal župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, prisluhnili smo tudi predsednici Krajevne skupnosti Kotlje Bojani Verdinek, ki je predstavila literarno veličino preminulega pisatelja.

 

Marjan Kolar se je rodil 6. oktobra 1933 v Slovenj Gradcu, očetu Francu - železničarskemu uradniku in materi Mariji  kot četrti - najmlajši otrok. Zgodnjo mladost je preživel v Mislinji. Družina je bila med drugo svetovno vojno izgnana v Nemčijo, kjer je Marjan do leta 1945 obiskoval osnovno šolo.  Šolanje je nadaljeval na nižji gimnaziji v Slovenj Gradcu in nato na ravenski gimnaziji, ki jo je pomagal graditi kot brigadir.

 

Po maturi je študiral germanistiko in slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, po diplomi se je zaposlil kot knjižničar v Študijski knjižnici na Ravnah, nato pa v železarni, kot novinar in urednik  Informativnega fužinarja nato še Koroškega fužinarja.

 

Tudi na žalni seji je bilo poudarjeno, da je Marjan Kolar premogel širino, ki je dana le redkim, intelektualni naboj in sposobnost duhovne členitve družbenih dogajanj do mere, ki omogoča vrhunske literarne predstavite našega človeka tudi širši javnosti.

 

S svojim delom je dal neizbrisljiv pečat domačemu kraju in širše, za kar je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim je za roman Išči poldan prejel Prežihovo nagrado pri Založbi Obzorja in nagrado Prešernovega sklada. Občina Ravne mu je v letu 2009 podelila Veliko Prežihovo plaketo, leta 2015 pa še naziv častnega občana.

 

Pogrešali bomo njegov kritični literarni pristop, izostren čut za pravičnost in njegov iskreni odnos do sočloveka.

 

Oglejte si tudi