Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Zakaj bi iskali razlike, če se lahko osredotočimo na podobnosti

Na svetu je veliko narodov, v okviru, le teh pa se pojavljajo razlike v navadah, šegah, običajih, verskem prepričanju in v stilu življenja nasploh. Te razlike so pogosto glavni razlog za razna nesoglasja med narodi, ki velikokrat vodijo v spore med njimi ali pa prerastejo v množične vojne, ki terjajo nedolžne žrtve. Velikokrat je razlog za diskriminacijo nepoznavanje ali celo strah pred nam tujim. Raje kot na razlike, so se na podobnosti osredotočili organizatorji letošnjega mednarodnega tabora v Bosni in Hercegovini, Zveza izviđačev občine Zenica, ki se ga je udeležila tudi Koroška zveza tabornikov in drugi.
V prvi polovici avgusta se je na Boračkem jezeru, ki je stacioniran 20 kilometrov od mesta Konjic, odvijal 10 dnevni mednarodni tabor, katerega je sofinancirala ameriška ambasada v Bosni in Hercegovini. Projekta 'IZVIĐAČI TO MOGU' so se udeležili Taborniki iz roda Koroških jeklarjev Ravne, roda Srebrna reka Radlje in izviđači iz Zenice, Prijedora, Bajine Bašte, Prijepolja, Beograda, Broda, Banje Luke, Visokega, Mostarja, Nemila, Kakanja ter predstavniki slovenskega kulturnega društva Cankar iz Sarajeva, židovske skupnosti občine Zenica in društva Romov iz Zenice. Vseh taborečih je bilo 276.

Potekala je svečana otvoritev projekta na kateri so vse prisotne nagovorili ugledni gostje, kot so direktorica za odnose z javnostjo ameriške ambasade v BiH in Župana občin Sarajeva in Zenice.

Vsako jutro so se taboreči zbujali ob glasbi, ki jih je vodila na jutranjo telovadbo, po tem so sledile priprave na jutranji zbor, pri katerem se  je rutinsko dvigala zastava.

Dopoldneve in popoldneve so udeleženci preživljali na različnih delavnicah na temo miru, drugačnosti, razlik v mišljenju, zastopanju svojih stališč, spoznali so tudi par mirovnikov, kot so Angelina Jolie, Nelson Mandela, Bob Marley, Malala Yousafzai, Mihail Sergejevič Gorbačov in drugi, za katere so nekateri mogoče slišali prvič. Z adrenalinskim parkom in zip line-om, ki stojita v samem kampu ter raftingu na reki Neretvi, so organizatorji poskrbeli, da je bilo to pravo adrenalinsko doživetje, ohlajali pa so se v tamkajšnjem jezeru.


Zvečer so se zbrali še na večernem zboru, kjer pa so seveda spustili zastavo ob ritmih Ode radosti. Po večerji je sledil večerni program, kjer so lahko pokazali svoje talente, se zabavali  in sklepali nova prijateljstva.  

Ta tabor je bil definitivno eden izmed dokazov, da osebe drugih narodnosti niso manjvredne ali slabše, samo zato ker imajo drugo kulturo, ki nam ni poznana. Naš odnos pa se lahko spremeni s pomočjo spoznavanja nam različnih kultur in njihovih značilnosti, saj so te zanimive in zase edinstvene. Po tem bi lahko sklepali, da razlike ne pomenijo drugačnosti temveč zgolj prispevajo k temu, da je nek posameznik oziroma narod na svoj način zanimiv in zase poseben.

Oglejte si tudi