Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
ČET.
10°C
2°C
Oceni objavo

Varna pot v šolo in domov

V petek, 1. septembra 2017, so se napolnile šolske klopi, s tem pa se bo spet povečal promet v bližini osnovnih in srednjih šol. Na cesti bo ponovno veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu.

Letos se v šolske klopi vrača 179.511 šolarjev, med njimi tudi 21.850 tistih, ki bodo v šolo stopili prvič. Da bi prvi šolski dan – in vsi naslednji – minil čim bolj varno, policija opozarja na previdnost v prometu, še posebej v okolici šol. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajajo ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh pa dodatno prispevajo k umirjanju prometa.

Na Ravnah na Koroškem je v novo šolsko leto zakorakalo na OŠ Prežihovega Voranca 435 otrok od tega kar 45 prvošolcev. Na  OŠ Juričevega Drejčka 25 otrok in od tega 3 prvošolci. Na OŠ Koroških jeklarjev pa 440 otrok in od tega 32 prvošolcev. Na podružnični OŠ Kotlje  pa je od 440 otrok, ki obiskujejo OŠ Koroških jeklarjev 74 osnovnošolcev in od tega 15 prvošolcev.

Na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami srečujemo otroke, med njimi se jih mnogo podaja v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani. Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena najpomembnejših nalog policije. Vozniki pa lahko poskrbimo, da bodo otroci na svoji šolski poti varni!

Skladno z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajajo ustaljene aktivnosti. Že s svojo navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevajo k umirjanju prometa. V teh dneh bodo pričeli z aktivnostmi varovanja otrok, le-te pa bodo predvsem namenjene umirjanju prometa ter nadzoru hitrosti vozil. Preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, uporabo čelad in šolske prevoze. Ob začetku šolskega leta policisti za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti, učencem pa predavajo o prometni vzgoji in jih spremljajo na šolskih poteh, jim svetujejo in jih učijo o pravilni udeležbi v prometu, ob tem pa opozarjajo na morebitne nevarnosti.

Na Ravnah na Koroškem za varno pot otrok v šolo tudi letos skrbijo policisti in prostovoljci, večinoma pripadniki društva upokojencev, gasilci prostovoljnih društev Ravne in Kotlje in ZŠAM. V  teh dneh bodo mlade udeležence prometa osveščali in jim pomagali k varni poti, predvsem na prehodih. Nadzorovali bodo promet, še posebej med prihodom učencev v šolo in pri odhodu domov.

Policistom in prostovoljcem v občini Ravne na Koroškem sta se na prvi šolski dan na poti v šolo pridružila tudi župan dr. Tomaž Rožen in Dimitrij Gaberšek, komandir Policijske postaje Ravne na Koroškem.

 

Oglejte si tudi