Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
4°C
TOR.
24°C
5°C
Oceni objavo

Srečanje ob punklju – Klekljarice Koroške

Klekljana čipka ni značilnost Koroške, pa vendar je s svojo nežnostjo in lepoto osvojila številne Korošice. Na Koroško jo je prinesla Marija Apohal iz Železnikov. Leta 1991 je prevzela krožke klekljanja in hitro se ji je pridružilo precej žensk, ki so se na tečajih v popoldanskih urah učile umetnosti prepletanja niti na punklju in zdaj to znanje prenašajo na druge.


Klekljarice so v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti v avli Kulturnega centra Ravne na Koroškem na ogled postavile mojstrovino »Klekljane čipke Društva klekljaric Koroške, sekcija ''Lipa'' Ravne«.

 

Šestnajst dam z veliko ljubezni ustvarja in izdeluje s križanjem, sukanjem in pretikavanjem klekljev z bombažno nitjo kot tudi z drugimi nitkami od srebrnih, zlatih do žičke številne prtičke, šale, slike … Pod njihovimi rokami nastajajo prave mojstrovine, od prečudovitih novoletnih okraskov, ki krasijo božično drevo v avli, do čudovitega nakita v vitrinah.  

 

Društvo klekljaric Koroške, sekcija »Lipa« pa tudi že več let zapored pripravlja ob zaključku leta srečanje vseh klekljaric, ki so  včlanjene v Društvo klekljaric Koroške. Popoldan so posvetile klepetu ter izmenjavi vzorčkov. Mojstrice pa so imele s seboj v Kulturnem centru tudi svojo klekljarsko opremo in zelo lepe, a zahtevne vzorce. Sukanci so zelo drobni in v primerjavi s pletenjem ali kvačkanjem gre delo tu počasneje od rok, saj se v istem času pri pletenju in kvačkanju naredi bistveno več kot pa pri klekljanju. »Da bo izdelek lep, kar pomeni, da so vse zanke enakomerno velike, morajo paziti, da je nitka na vseh klekljih napeta in enako dolga ter da redno zategujejo,« so povedale. »Seveda pa ne gre brez bucik. Na začetku in kasneje se vsake toliko časa zabadajo v bule,« je povedala organizatorka srečanja in vodja sekcije »Lipa« Terezija Kordež.


Če lepi klekljani izdelki zanimajo tudi vas, si lahko ogledate in odkrijete lepoto čipke na razstavi izbranih vrhunskih izdelkov na novoletni jelki, ki bo vse do konca leta  v prostorih Kulturnega centra Ravne na Koroškem.

Oglejte si tudi