Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

JUTRI
2°C
1°C
SOB.
0°C
-9°C
Deli
1805

Slavnostna akademija ob 20. obletnici Kulturnega društva Svitanje

Kulturno društvo Svitanje je s svojo dejavnostjo pričelo pred dvajsetimi leti. Pričeli so ustvarjati in delovati na različnih umetniških področjih: petju, dramski igri, igranju na instrumentih...

6. decembra 1996 se je v Glasbenem domu zgodil prvi koncert mladih – izvir prvega Hudournika – a to ni tisti divji, razdiralni hudournik, ki »s hriba strmega v dolino plane, z deročimi valovi ovije, kar se mu zoperstavi, se ne ugane…«, kot je zapisal Prešeren v Krstu pri Savici, temveč je urejen izraz umetniške moči, speljane v struge umetnostnih pravil. Bil je zelo lepo sprejet in dobro obiskan, pri njegovi pripravi pa sta sodelovala eminentna koroška glasbenika, Stanko Arnold in Oto Vrhovnik.

Ustanoviteljica Koroškega gibanja za ustvarjalnost mladih je bila ga. Mojca Potočnik, ki pa je vodenje mladih Hudournikov že zgodaj predala v roke hčerki Ani Potočnik.

 

Tako je Miklavžev koncert Hudournikov postal tradicionalna prireditev, v pomladnih mesecih pa se zvrstijo še spomladanski, predtekmovalni predmaturitetni ali preddiplomski koncerti domačinov, ki zaključujejo šolanje na srednji glasbeni šoli ali akademiji za glasbo. 

 

Na koncertih je zaigralo veliko število glasbenikov, se predstavilo mnogo plesalcev, literatov in likovnih umetnikov, veliko med njimi je poklicnih umetnikov, glasbenikov. Z organizacijo koncertov je bila marsikomu dana priložnost za nadaljnji razvoj, bodisi na poklicni ali amaterski poti. Vsekakor pa je vsakdo dobil možnost, da se je predstavil doma, na domačem odru, pred domačim občinstvom - ali v Glasbenem domu pihalnega orkestra železarjev Ravne, v dvorani Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika ali v dvorani Kulturnega centra Ravne na Koroškem.

 

V društvu aktivno delujejo številni posamezniki, od najmlajših osnovnošolcev, dijakov, študentov in vse do upokojencev. Delujejo v sedmih sekcijah: v Gledališki skupini, pevskih zborih: Otroški pevski zbor Mali cvet, Mešani pevski zbor Župnije Ravne, Vokalna skupina Brančur ter Ravenski koledniki – mlajši in starejši.

 

Med novim letom in praznikom sv. treh kraljev Ravenski mlajši koledniki obiskujejo domove. Obiščejo okrog 150 družin po Ravnah in okolici. Oglasijo se pri tistih, ki imajo željo, da jim koledniki prinesejo veselo novico, voščilo in blagoslovijo dom.

 

Na Ravnah se je začelo koledovati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Skupina se je ustanovila na pobudo Ivana Jeromla, ki je edini član, ki deluje ves čas in jih vsa leta tudi vodi.

 

Člani društva so si za svoj rojstni dan podarili Zbornik 20 let Kulturnega društva Svitanje, knjižico, ki prikazuje njihovo delo, od ustanovitve, skozi vsa leta delovanja.

Srčen večer prežet s toplino in prepletom besed moderatork Marije Štriker in Gaje Mlakar ter otroške gledališke skupine s Tolstega vrha je pospremil govor predsednice KD Svitanje Ane Potočnik in pozdravni nagovor in čestitke ob jubileju, ki ga je vsem izrekel župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij