Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
1°C
-2°C
JUTRI
0°C
-1°C
Deli
1337

ROŽNATI OKTOBER

Rožnati oktober je že tradicionalno svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Z aktivnostmi želimo različne institucije povečati osveščenost o raku dojk. Europa Donna v oktobru že tretje leto pripravlja akcijo ovijanja dreves z rožnatimi pleteninami, letos smo se jim pridružili tudi na Območni enoti Ravne NIJZ, Koroško društvo za boj proti raku, društva za samopomoč in občine v naši regiji. Preko informativnih stojnic bodo aktivni tudi v zdravstvenih domovih.

 

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Neda Hudopisk z NIJZ OE Ravne je povedala: »Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.« Dodala je še, da je »pri samopregledovanju dojk treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri opaženih spremembah se je potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom.«

 

Drevesa z rožnatimi pleteninami

Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku dojk že tretje leto v oktobru z rožnatimi pleteninami za en mesec ovije drevesa v Parku Zvezda v Ljubljani in številnih drugih mestih po Sloveniji, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen osveščanja o raku dojk.

 

Tudi na Koroškem so se nekatere občine v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku in Skupino za samopomoč Slovenj Gradec vključile v to akcijo, med njimi tudi občine Muta, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem.

 

Na Ravnah smo se aktivnostim Občine Ravne na Koroškem in Koroškega medgeneracijskega centra pridružili tudi na NIJZ OE Ravne. Drevesa, ki smo jih 28.9.2017 ovijali v rožnato blago s pletenimi dodatki, so kar klicala mimoidoče, da si pogledajo, kaj se dogaja. Na lokacijah pri Zdravstvenem domu Ravne in v mestnem središču smo jih opremili tudi z informativnimi žepki z zdravstveno-

vzgojnim gradivom in rožnatimi pentljami, ki so na voljo mimoidočim in opozarjajo na pomen osveščanja o raku dojk. Koroški medgeneracijski center je poskrbel za drevesa v Grajskem parku na Ravnah, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije – skupina za samopomoč Slovenj Gradec pa je v rožnate pletenine ovila drevesa v občinah Muta in Slovenj Gradec.

 

 

PREGLED AKTIVNOSTI NA KOROŠKEM

V Rožnatem oktobru so se oz. se bodo na Koroškem odvijale številne aktivnosti, ki jih pripravljajo zdravstveni domovi, Koroško društvo za boj proti raku, društva za samopomoč, NIJZ OE Ravne na Koroškem. Izpostavljamo nekaj aktivnosti:

 

  1. 28.9.2017 – Ovijanje dreves v rožnato v občini Ravne – NIJZ OE Ravne, Občina Ravne na Koroškem in Koroški medgeneracijski center – ovijanje dreves v mestnem središču, pri Zdravstvenem domu Ravne in v Grajskem parku Ravne.
  2. 2.10.2017 – Ovijanje dreves v rožnate pletenine pri vhodu v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec – Društvo onkoloških bolnikov Slovenije - skupina za samopomoč Slovenj Gradec.
  3. 13.10.2017 od 10.00 do 12.00 – informativna stojnica zdravstveno-vzgojnega centra ZD Slovenj Gradec in Koroškega društva za boj proti raku z dijaki Srednje zdravstvene šole v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec.
  4. 13.10.2017 od 10.00 do 12.00 – informativna stojnica zdravstveno-vzgojnega centra ZD Slovenj Gradec in Koroškega društva za boj proti raku z dijaki Srednje zdravstvene šole v čakalnici Zdravstvene postaje Mislinja.
  5. 14.10.2017 – informativna stojnica na Ravnah v okviru praznika mesta Ravne na Koroškem (Koroško društvo za boj proti raku in NIJZ OE Ravne).
  6. 21.10. 2017 od 9.00 do 14.00 – informativna stojnica v Mercator centru Slovenj Gradec, kjer bo na ogled postavljen tudi model debelega črevesa za promocijo Programa Svit, zdravstveno-vzgojni center ZD Slovenj Gradec pa bo izvajal meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Ob tem  bodo otrokom in staršem demonstrirali vaje za zdravo držo.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
RIPS d.o.o.